Fakti.bg | 10.06.2024 11:24:14 | 34

Армията на Беларус се включва във втория етап от руските учения, разпоредени от президента Путин

Армията на Беларус се включва във втория етап от руските учения, разпоредени от президента Владимир Путин за упражняване на разполагането на тактически ядрени оръжия, съобщава Ройтерс, цитирано от News.bg.

Първата фаза на ученията се проведе миналия месец в Южна Русия. Според ядрени анализатори това е предупредителен сигнал от страна на Путин, за да възпре Запада да навлезе по-дълбоко във войната в Украйна.

Беларуският министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин заяви, че ученията са проактивна мярка за "повишаване на нашата готовност да използваме т.нар. ответни оръжия".

"Сега, повече от всякога, сме решени да отговорим на всякакви заплахи както за нашата страна, така и за съюзната държава" между Русия и Беларус, подчерта той.

Той не уточни къде се провеждат ученията нито какви видове оръжия са включени. Беларус граничи с три страни от НАТО - Полша, Литва и Латвия.

"Нямаме за цел да създаваме каквото и да е напрежение по въпросите на регионалната сигурност. Ние не проектираме съответни военни заплахи за трети страни или за някой друг", поясни Хренин.

"Ние сме мирна държава, не заплашваме и не търсим конфронтация с никого, но ще пазим барута си сух!", изтъкна той.

Миналата година Путин и беларуският лидер Александър Лукашенко обявиха, че Русия ще разположи част от своите тактически ядрени оръжия в Беларус. Става въпрос за бойни глави, предназначени за използване на бойното поле, за разлика от стратегическите оръжия с голям обсег, предназначени за унищожение на цели вражески градове.

Някои западни анализатори смятат, че тактическите ядрени оръжия са придобили по-голямо значение в мисленето на Москва от началото на войната в Украйна, където нейните конвенционални сили се сражаваха през първите две години.

На теория използването на такова оръжие би могло да бъде зашеметяващ шок за Запада, без непременно да предизвика пълномащабна ядрена война, въпреки че рискът от задействане на цикъл на ескалация би бил огромен. От първия ден на войната Путин многократно е предупреждавал Запада за размера и мощта на руския ядрен арсенал.

Първата фаза на ученията се проведе миналия месец в Ахтубинския район в Южна Русия и включваше ракети "Искандер" и "Кинжал".

Миналия месец руското външно министерство изрази надежда ученията да "охладят горещите глави в западните столици", след като френският президент Еманюел Макрон изложи възможността за изпращане на европейски войски да се бият с Москва в Украйна, а британският външен министър Дейвид Камерън обяви, че Киев има право да използва оръжия, предоставени от Лондон, за да нанася удари по цели в Русия.

Прочети цялата публикация