Fakti.bg | 13.06.2024 16:07:20 | 28

Фин бойкот! Пекин тайно работи по свой мирен план за Украйна

Китай лобира пред правителствата за свой алтернативен мирен план за Украйна, казаха 10 дипломати, като един от тях нарече кампанията на Пекин "фин бойкот" на световната среща в Швейцария .

Деветдесет държави и организации са се регистрирали за участие в срещата на върха в събота и неделя в алпийския курорт Люцерн, която ще се стреми да изгради подкрепа за мирните предложения на украинския президент Володимир Зеленски, включително пълното изтегляне на руските войски от Украйна.

Москва, която не беше поканена в Люцерн, отхвърли срещата като безполезна. Китай, който има тесни връзки с Русия, казва, че няма да присъства на конференцията, защото не отговаря на изискванията на Пекин, включително участието на Русия.

Китай и Русия обявиха партньорство "без ограничения" само дни преди президентът Владимир Путин да нареди инвазията в по-малкия съсед на Русия през февруари 2022 г. Пекин твърди, че е неутрален в конфликта и не е доставял на Москва оръжия или боеприпаси.

След като Китай заяви, че няма да присъства на срещата на върха в Люцерн, Зеленски обвини Пекин, че помага на Москва да подкопае срещата, обвинение, което външното министерство на Китай отрече.

Украйна, Съединените щати и други западни правителства усилено лобираха Китай да присъства на преговорите, тъй като те търсят легитимност за срещата на върха и широк консенсус относно пътна карта за бъдещ мирен процес.

В разговори с развиващите се страни Китай не е критикувал открито срещата на върха в Швейцария или директно не е поискал от страните да се въздържат, казаха базираните в Пекин дипломати пред Ройтерс.

Но един от източниците, който беше информиран за контактите, каза, че Пекин е казал на развиващите се страни, че срещата ще удължи войната, докато двама дипломати, които са пряко запознати с въпроса, казаха, че Китай е казвал на западните нации, че много развиващи се страни са съгласни с неговите възгледи за конференцията.

Дипломатите поискаха да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да обсъждат чувствителния въпрос с медиите.

Китайското външно министерство не отговори на искане за коментар относно лобистките си усилия. Говорителят на министерството Мао Нин каза миналата седмица: "Китай искрено се надява мирна конференция да не се превърне в платформа, използвана за създаване на блокова конфронтация. Ако не присъствате на нея, не означава да не подкрепяте мира."

С наближаването на срещата на върха Китай засили контактите си чрез срещи с гостуващи чуждестранни високопоставени лица, телефонни обаждания и съобщения до чуждестранни мисии в китайската платформа WeChat, казаха дипломати.

Специалният пратеник на Пекин по евразийските въпроси Ли Хуей миналия месец посети Турция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и се срещна с представители на развиващите се страни в техните посолства в Пекин, казаха дипломатите.

Докато обяснява защо няма да присъства на срещата на върха, Китай се опитва да привлече развиващите се страни да се присъединят към мирния план, който издаде с Бразилия миналия месец.

Предложението призовава за международна мирна конференция, "проведена в подходящо време, която е призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни, както и справедливо обсъждане на всички мирни планове".

Руският външен министър Сергей Лавров предположи, че Китай може да организира такава конференция. Путин изрази подкрепа за плана на Китай за мирно уреждане на кризата, като каза, че Пекин напълно разбира какво стои зад него.

Четиридесет и пет държави изразиха подкрепа за предложението, като повече от две дузини се присъединиха или го "обмисляха сериозно", каза миналата седмица външният министър Ван И.

Не е ясно какво въздействие е оказало лобирането на Китай, но броят на регистрираните участници на срещата на върха в Люцерн е намалял от 107, които според офиса на Зеленски са били потвърдени до началото на юни.

В Азия, съюзниците на САЩ Филипините и Япония, както и Тайланд, Сингапур и Източен Тимор са потвърдили присъствието си. Малайзия заяви, че ще се въздържи, както и Камбоджа, която има тесни икономически връзки с Китай. Председателят на Сената на Камбоджа Хун Сен отрече да е бил оказван натиск от страна на Пекин да избегне конференцията.

Индонезия ще изпрати свой посланик в Берн. Виетнам не е изяснил позицията си.

Прочети цялата публикация