Fakti.bg | 14.06.2024 10:35:40 | 32

Германия иска да предотврати влизането в сила на новите мита на ЕС върху китайските електромобили

Германия иска да предотврати влизането в сила на новите мита на Европейския съюз върху китайските електрически превозни средства или поне да ги смекчи, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг", цитирано от News.bg.

По-рано правителството на канцлера Олаф Шолц предупреди, че митата могат да навредят на световната търговия и обсъди възможността ЕС да проведе преговори с Пекин за "приятелско" решение до началото на юли.

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек ще посети Китай следващата седмица като част от усилията за постигане на решение.

Европейската автомобилна индустрия предупреди срещу въвеждането на митата. Германските производители на автомобили са най-изложени на контрадействия, тъй като според търговски данни през 2023 г. близо 1/3 от продажбите им идват от Китай.

"От наша гледна точка би било крайно желателно да постигнем приятелско решение. Не се нуждаем от допълнителни търговски бариери, трябва да улесним световната търговия", посочи говорителят на Шолц на брифинг по-рано тази седмица.

"В същото време обаче търговията трябва да остане справедлива. В това отношение Европейската комисия и китайската страна трябва да обсъдят това помежду си. Освен това ние насърчаваме всички, които трябва да участват в тези разговори, да го направят", допълни той.

В знак за по-нататъшна ескалация на напрежението китайските компании вече официално са поискали антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от ЕС.

Прочети цялата публикация