Fakti.bg | 14.06.2024 14:03:07 | 43

Пентагонът vs. хусите! Най-голямото морско предизвикателство за бойния флот на САЩ от 80 години

Водената от САЩ кампания срещу бунтовниците хуси, засенчена от войната Израел-Хамас в ивицата Газа, се превърна в най-интензивната морска битка, с която флотът се е сблъсквал след Втората световна война, казаха нейни лидери и експерти пред Асошиейтед прес.

Битката изправя мисията на ВМС на САЩ да поддържа международните водни пътища отворени срещу група, чийто бивш арсенал от автомати и пикапи се превърна в привидно неизчерпаем запас от дронове, ракети и други оръжия.

Хусите твърдят, че атаките целят да спрат войната в Газа и да подкрепят палестинците, въпреки че това се случва, докато се опитват да укрепят позициите си в Йемен.

Всички признаци сочат, че войната ще се засили, излагайки американските моряци, техните съюзници и търговски кораби на по-голям риск.

"Не мисля, че хората наистина разбират колко сериозно е това, което правим, и в каква заплаха продължават да бъдат корабите", командир Ерик Бломберг от USS Laboon каза пред АП при посещение на неговия военен кораб в Червено море.

"Ние имаме право само на една грешка", каза той, докато "Хусите се нуждаят от едно единствено попадение."

Темпото на огъня може да се види на разрушителя от клас Арли Бърк, където боята около люковете на ракетните му капсули е изгоряла от многократните изстрелвания. Неговите моряци понякога разполагат със секунди, за да потвърдят изстрелване от хусите, да се координират с други кораби и да открият огън по наближаващ ракетен залп, който може да се движи близо до или над скоростта на звука.

"Това е всеки ден, всеки един час и някои от нашите кораби са тук от повече от седем месеца, правейки това", каза капитан Дейвид Вроу, комодорът, който наблюдава разрушителите с управляеми ракети.

При една стрелба на 9 януари Laboon, други кораби и F/A-18 от самолетоносача USS Dwight D. Eisenhower свалиха 18 дрона, две противокорабни крилати ракети и балистична ракета, изстреляна от хусите.

Почти всеки ден - с изключение на забавянето по време на свещения мюсюлмански пост месец Рамадан - хусите изстрелват ракети, дронове или предприемат някакъв друг вид атака в Червено море, Аденския залив и тесния проток Баб ел Мандеб, който свързва водните пътища и разделя Африка от Арабския полуостров.

ВМС на САЩ са виждали подобни периоди на бойни действия по време на "танкерните войни" през 80-те години в Персийския залив, но това до голяма степен включваше кораби, срелящи по противокорабни мини Нападенията на хусите включват директни атаки срещу търговски и военни кораби.

"Това е най-продължителната битка, която американският флот е виждал след Втората световна война - лесно, без съмнение", каза Брайън Кларк, бивш подводничар от ВМС и старши сътрудник в института Хъдсън.

"Ние сме някак на ръба на това хусите да могат да организират атаки, които САЩ не могат да спрат всеки път, и тогава ще започнем да виждаме значителни щети. ... Ако го оставите да тлее, хусите ще станат много по-способна, компетентна и опитна сила."

Прочети цялата публикация