Fakti.bg | 15.06.2024 02:39:09 | 40

Яхта на руски сенатор "гълта" месечно 740 хиляди долара на американските данъкоплатци

Федерален съд в Южния окръг на Ню Йорк отказа на правителството на САЩ правото да продаде конфискуваната яхта Amadea, за която се твърди, че е собственост на санкционирания руски сенатор Сюлейман Керимов, съобщи в петък "Гласът на Америка".

Съдът постанови, че разходите за поддръжка на яхтата не са „прекомерни“. Както отбелязва радиостанцията, решението означава, че данъкоплатците в САЩ ще продължат да плащат разходите за поддържане на Amadea, което възлиза на приблизително 740 хиляди долара на месец.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че американските власти харчат около 7 милиона долара годишно за поддръжката на конфискуваната яхта Amadea.

Властите на Република Фиджи задържаха яхтата на 14 април 2022 г., след като навлезе в изключителната икономическа зона на щата без надлежно разрешение. По предварителни данни на местната полиция яхтата принадлежала на Керимов, а Министерството на правосъдието на САЩ изпрати заповед за изземването ѝ, след което корабът бе арестуван. По-късно арестът беше оспорен от Millemarin Investment, която заяви, че яхтата не принадлежи на Керимов, а на бившия председател и генерален директор на Роснефт Едуард Худайнатов. Американските власти обаче твърдят, че Худайнатов, който не е бил под санкции, просто е бил използван, за да скрие самоличността на истинския собственик на кораба.

От 6 май същата година в Република Фиджи бяха проведени 10 заседания в съдилища от различни инстанции, по време на които властите се опитаха да определят бъдещата съдба на яхтата, като ѝ позволиха да напусне територията водите на страната или повторното ѝ задържане. Краят на този случай беше поставен едва на 7 юни 2022 г., когато Върховният съд на Фиджи разреши на представители на Министерството на правосъдието на САЩ да вземат кораба. През октомври 2023 г. американските власти заведоха граждански иск за конфискация на яхтата, процес, който все още продължава.

Прочети цялата публикация