Fakti.bg | 16.06.2024 21:30:28 | 58

Мощни оргазми очакват жените в менопауза

По време на менопаузата, която много жени очакват с ужас, можете да получите мощни оргазми, каза водещият акушер-гинеколог, гинеколог-ендокринолог, хирург в клиниката La Salute Тина Гадиати пред Lenta.ru.

Лекарят призова жените да не се страхуват от промените в живота си и обясни, че не всяка изпитва горещи вълни и треска. Освен това, ако се появят, ситуацията може да се коригира с помощта на терапия. „Ефективен начин за справяне с горещи вълни и нощно изпотяване по време на перименопауза и менопауза е лечението с естроген и прогестин (хормонозаместителна терапия) и билкова медицина. Освен това горещите вълни и другите симптоми на менопаузата изчезват без следа средно за пет години,” каза Гадиати.

Лекарят също така каза как да се нормализира състоянието по време на менопаузата. За да направите това, казва тя, трябва не само да се храните правилно, но и да обърнете специално внимание на графика си за работа и почивка. Важен е пълноценният сън и спазването на биоритмите - лягането не късно вечер, а в 22-23 часа.

Освен това, разбира се, не забравяйте за физическата активност. Например, страстта към някакъв нов спорт или танци ще помогне на жената да забрави за неприятните симптоми и ще даде много нови, ярки емоции. Между другото, йога и медитация могат да помогнат за справяне със симптомите на менопаузата.

Лекарят добави, че някои жени по време на менопаузата изпитват генито-уринарен менопаузен синдром и изпитват слабост, намален тонус на мускулите на тазовото дъно, стресова инконтиненция на урина и пролапс на тазовите органи. „Но проблемът с получаването на удоволствие по време на секс се решава доста бързо, когато се свържете със специалист. Оргазмът по време на менопаузата, напротив, е по-ярък, отколкото в младостта. Основното е да се премахнат физиологичните проблеми и да се работи с психологическите“, подчерта лекарят.

Лекарят увери, че по време на менопаузата сексът може да донесе още повече радост, отколкото в младостта. Дори либидото на жената да намалее по време на менопаузата, това е временно явление. Нищо не ви пречи да продължите да водите активен полов живот и да му се наслаждавате, увери Гадиати.

Прочети цялата публикация