Fakti.bg | 24.06.2024 12:13:04 | 39

Папа Франциск възлага нова роля на бившия частен секретар на предшественика си

Папа Франциск назначи бившия частен секретар на папа Бенедикт Шестнайсети Георг Генсвайн на длъжността нунций, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

В официално съобщение на Ватикана се посочва, че архиепископ Генсвайн е назначен за посланик на Светия престол в Литва, Естония и Латвия.

През юни 2023 г. папа Франциск разпореди на Генсвайн да напусне Ватикана и да се върне в Германия, без да му бъде възложена нова длъжност, което много хора възприеха като обидно.

В книга, публикувана тази година, Франциск потвърждава, че е имал трудни отношения с Генсвайн, докато германецът е бил помощник на папа Бенедикт Шестнадесети.

Той споменава по-специално мемоарите, които архиепископът издава непосредствено след погребението на папа Бенедикт Шестнадесети през януари 2023 г. и които съдържат силни критики към Франциск.

„Да публикуваш книга, която ме критикува в деня на погребението, разказвайки неща, които не са верни, е много тъжно", каза Франциск.

Франциск и Бенедикт Шестнадесети съжителстваха във Ватикана по време на така наречения период на „двама папи", започнал през 2013 г., когато Бенедикт Шестнадесети подаде оставка. Той беше първият понтифик, който се оттегли от поста от около 600 години насам.

Прочети цялата публикация