Fakti.bg | 24.06.2024 12:31:43 | 34

Учени: Оставените на слънце бутилки за вода отделят "токсични съединения"

Учени разкриха нов риск от пиенето на вода от пластмасови бутилки, особено в горещ, слънчев ден.

Американците купуват около 50 милиарда бутилки за вода годишно, според анализ на индустрията, направен от Grand View Research. Много от тези потребители избират бутилираната вода като "по-безопасна" алтернатива на чешмяната вода с аргумента, че в нея има по-малко замърсители. Това обаче зависи до голяма степен от качеството на местната питейна вода.

В миналото учените са предупреждавали, че от пластмасовите съдове могат да се отделят химикали, свързани с хормонален дисбаланс, като бисфенол А или BPA, а във всеки литър бутилирана вода са открити стотици хиляди пластмасови частици.

Настоящите изследвания установиха нова опасност от тези пластмасови бутилки, по-специално когато те са оставени на слънце.

В проучване, публикувано в списание Eco-Environment & Health, учени от китайския университет Jinan анализират сместа от газове, отделяни от шест вида пластмасови бутилки за вода, когато те са изложени на слънчева светлина и UVA лъчение. Бутилките са с произход от различни държави (Канада, Италия, Нова Зеландия, Япония и Китай) и включват изворна вода, дестилирана вода и минерална вода.

Бутилките излъчвали сложен коктейл от различни химикали, като между различните видове вода имало значителни разлики. Сред тези многобройни химикали бил силно токсичният, причиняващ рак n-хексадекан, заедно с няколко други известни канцерогени.

"Нашите открития предоставят убедителни доказателства, че пластмасовите бутилки, когато са изложени на слънчева светлина, могат да отделят токсични съединения, които представляват риск за здравето," заяви в изявление водещият изследовател Хуасе Оу. "Потребителите трябва да са наясно с тези рискове, особено в среда, където бутилираната вода е изложена на слънчева светлина за продължителни периоди."

Това обаче не означава, че трябва да започнете да се паникьосвате, защото сте оставили бутилката си с вода на слънце един път.

"Като се има предвид малката маса на една бутилка, изпарението на [тези потенциално токсични съединения] от отделен контейнер би било незначително," пишат изследователите. "Дори след продължително излагане на светлина, потенциалните рискове за здравето, свързани с вдишването на [токсични химикали] при отваряне и пиене на бутилирана вода, изглеждат управляеми."

Въпреки това изследвания като това допринасят за нарастващия брой доказателства, че бутилираната вода не е застрахована от замърсяване. Авторите казват, че разбирането на това как условията на околната среда могат да повлияят на химикалите, които се отделят в бутилираната вода, може да помогне на производителите и регулаторните органи да се ориентират за гарантиране на безопасността на продуктите и за подпомагане на общественото здраве.

Прочети цялата публикация