БНР | 04.02.2017 12:11:36 | 263

Данута Хюбнер: Тръмп сега фактически казва, че предпочита Европа да е разделена


Забраната, която наложи президента Доналд Тръмп, на бежанци и граждани от 7 мюсюлмански държави до известна степен не беше особена изненада, защото цялата му предизборна кампания беше насочена срещу имиграцията.

Начинът, по който беше взето това решение – с избора на тези държави въз основа на тяхната религия и на това, че оттам идват бежанци – беше смущаващо за нас, европейците. То е в нарушение на Женевската конвенция. Всички ние, включително САЩ, сме поели международни задължения, да помагаме на хората, които бягат от война или преследване. Разбира се шокът в Европа не беше повсеместен – ние също сме разделени по въпроса за миграцията. Но повечето от нас се надяваме, че американското решение ще бъде оттеглено и ще последват извинения. Това обаче не се случва. 

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Данута Хюбнер – полски евродепутат, председател на Комисията по конституционни въпроси. Професор по икономика, Хюбнер също така беше и първият еврокомисар на Полша с ресор регионална политика в периода 2004-2009. Била също зам.министър на външните работи и по европейските въпроси на страна си.

Хюбнер оцени реакцията на върховния представител на Евросъюза по външната политика Федерика Могерини като „балансирана, но и целенасочена“:

Тя посочи колко неадекватно е решението на американския президент, но и ясно подчерта, че подобни въпроси не спомагат за диалога между САЩ и Европа. Мисля,, че съм съгласна с казаното от Могерини, защото тя посочи лошите страни на американското решение без същевременно да разрушава дипломатическите ни отношения.

Не можем да се правим на недочули и невидели. Според мен трябва да реагираме и чрез всички възможни канали да напомняме споделените ценности, върху които се гради съюзът ни със САЩ. Подобни бяха аргументите и за сключването на ТТИП – защото ние сме най-близките партньори в света. Но сега виждаме, че новият президент не се придържа към тези ценности. Разбира се, осъзнаваме, че не всичко което той говори и върши, се подкрепя от американския Конгрес. Включително и част от републиканската партия не одобрява всичко, което така брутално излиза от устата на президента. Да, ще бъде труден период в отношенията ни, но не трябва да правим компромис с нашите ценности. Това послание за „Америка на първо място“ и всички стъпки към изолацията на САЩ в глобален мащаб няма да им помогнат. Америка създаде новия световен ред след Втората световна война. Американците трябва сериозно да приемат своята отговорност. Не може да разрушиш нещо без последствия. И като че ли тежестта все повече пада върху нас, европейците, да играем по-глобална роля.

Хюбнер определи като „най-шокиращото изказване“ на Тръмп приветствието му към Великобритания за решението да напусне ЕС и прогнозата му че ЕС ще се разпадне:

Това е първият американски президент след Втората световна война, който явно мисли, че Америка има полза от разединена Европа. Нито един от всички досегашни президенти на САЩ –демократи или републиканци – те са вярвали, че това е в интерес на Америка. Всички помним нейната роля за падането на Желязната завеса и Берлинската стена. САЩ имат многопластов принос и в изграждането на Обединена Европа. И сега внезапно дойде президент, който смята, че разпадането на ЕС ще е добро за Америка. Това е огромна грешка. Да се надяваме, че се дължи просто на неразбиране. Надявам се, че тази негова заблуда бързо ще бъде разсеяна. Ние обаче трябва да направим всичко възможно Европа да бъде силна. В основата на това е единството на европейците. На второ място – да се справяме по-добре в икономиката. Все още не сме завършили реформите в еврозоната, за да постигаме по-голям растеж и да сме по-иновативни. Трябва да приключим и изграждането на единния пазар – днес чрез енергиен съюз, а после и дигитален. Само ако сме стабилни социално-икономически, ще можем да бъдем глобална сила , която да гарантира мира и да спомага за развитието чрез хуманитарна помощ и солидарност към бежанците. Част от потенциала ни да бъдем глобална сила се дължи и на способността ни да си сътрудничим с другите. Не може, например, Китай да бъде възприеман като враг. Вярно е, че имаме проблеми с конкуренцията, но Китай е глобален играч с огромен потенциал и ние трябва да си партнираме.  Нежеланието на американския президент Тръмп да си сътрудничи с другите също смятам за огромна грешка.

Запитан дали  Тръмп, подобно на Путин се опитва да всее разделение сред страните-членки на ЕС, тя коментира:

Определено, президентът на Руската федерация от години залага на принципа „разделяй и владей“ на европейска територия. Особено по отношение на енергетиката ние от години сме разделени. Но за първи път по въпроса за санкциите, анексирането на Крим, войната в Донбас и Източна Украйна – ние вече 3 години сме единни. Това лято се очертава като изтинско изпитание, защото този срок на санкциите изтича. Досега Европа успяваше да удържи санкциите в тясно сътрудничество със САЩ и президента Обама. Бяхме убедени, че само заедно ще можем да дадем отпор на политиката на г-н Путин, който окупира територията на друга държава в Европа. Президентът Тръмп сега фактически казва, че предпочита Европа да е разделена. Дори от неговия кандидат за посланик, чухме изказвания за края на Европа. Надявам се, че след няколко месеца този наратив ще изчезне. Когато Тръмп разпрати новите си назначения в чужбина и те започнат да говорят с партньорите си по света, ще съберат повече опит и ще променят възгледите му, обсъждайки различните гледни точки с партньорите. Господин Тръмп няма опит и не се е готвел да бъде президент – нито по образование, нито по професионална биография. Но да се надяваме, че опитът ще дойде с времето. Да се надяваме също, че Европа няма да загуби търпение и ще остане готова за диалог.

Досега винаги ние сме били третирани като „по-малкия брат“. Сега именно на него обаче се пада отговорността да прояви здрав разум. Америка ще продължи да съществува и няма да изчезне. Трябва да се адаптираме и да продължим да живеем съвместно. Същевременно, ЕС трябва да преоткрие собствените си сили. Да използваме времето, за да изградим единство по дълго отлагани въпроси като общата европейска отбрана. Трябва да се справим сами с по-отслабената военна подкрепа от страна на американците. Само не разбирам едно – защо изобщо е нужно да преминаваме през толкова труден период в отношенията само заради резултата от президентските избори в САЩ? Може би още десетилетия наред ще се пишат книги и изследвания в опит да се разбере този феномен.


Прочети цялата публикация