БНР | 07.09.2017 08:33:31 | 200

Кабинетът ще поиска от ЕБВР официална позиция по азербайджанския казус и Калин Митрев


С официално писмо до Световната банка правителството ще поиска позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие по казуса с българския представител Калин Митрев и медийните разкрития за т.нар афера "Азербайджанска перачница". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, като обясни още, че правителството само номинира, но не назначава своя представител във финансовата институция. Окончателно решение кабинетът ще оформи, след като получи отговора на ЕБВР. Горанов е докладвал дадените писмени обяснения на Калин Митрев сред министрите, в тях няма данни за нарушения на българското законодателство, каза министърът.
Същевременно главният прокурор разпореди проверка за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев. Проверката е на базата медийни публикации и е възложена на Софийската градска прокуратура. На Националната агенция по приходите ще бъде възложено да провери има ли данни за данъчни престъпления или пране на пари. 
Като "безсмислена спекулация" определи самият Калин Митрев информациите, че е получил  поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанска фирма, за да изчисти имиджа на Азербайджан. В телевизионно интервю той заяви, че скандалът около разследването за т.нар. "Азербайджанска перачница" е атака, насочена срещу него и съпругата му - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Прочети цялата публикация