БНР | 08.09.2017 08:47:24 | 235

За 9 септември без носталгия


Когато говорим за такива дати, които разделят обществото, ние трябва да си зададем въпроса, простичкия въпрос - до какво доведе Девети септември - не до това какво прокламира комунистическата утопия, не до това, свързано с битката против националсоциализма, а до това, че от Девети септември всъщност - вследствие на съветската окупация на България, се получи един тоталитарен режим. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт"  Момчил Дойчев, преподавател  в департамент "Политически науки" на НБУ, по повод разделението в обществото "за" и "против" празнуването на най-важната дата за социалистическия период - 9 септември, допълвайки:

Един режим, който постави българския народ в едно унизително, подчинено положение в продължение на близо половин век. Това има фатални последици върху манталитета на народа, върху усилията в последните години няка си ние да влезем отново в нормалният свят. 

Аз съм писал обективно и за двете страни - какво право имат да празнуват, но когато ти празнуваш един тоталитарен режим фактически, един престъпен режим, един режим, който ограби българският народ - духовно най вече. 

Когато говорим за Девети септември и Десети ноември - това са две гранични дати, които наистина разделят, но трябва да видим, че всъщност Десети ноември не е такава преломна дата, която да редуцира тази роля на Девети септември - на тоталитарния режим, защото той още е в главите на хората.

Като изтъкна, че погледът върху събитията и оценката за 9-ти септември остават идеологически, Дойчев, коментира: Манталитетът на българския народ, със съжаление ще го кажа, е много сериозно увреден и всеки човек трябва лично да прецени. Нека да погледне отвъд пропагандата, отвъд чалгата, отвъд цялата тази мизерия, която ни заобикаля  - да потърси някакви духовни ориентири (които, за съжаление, и в Църквата не може да ги намери) и да осъзнае всъщност за какво става дума.

Дойчев подчерта още, че ролята на левите интелектуалци е много важна, за да има реална оценка на тоталитарния период.

Цялото интервю с Момчил Дойчев, който засегна и темата за лобистката схема в полза на управляващите в Азербайджан, добила популярност като "Азербайджанска перачница", чуйте от звуковия файл. 

Прочети цялата публикация