БНР | 22.09.2017 04:15:41 | 73

Северна Корея отвръща на заканите на американския президент


Северна Корея може да извърши най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан в отговор на заплахите на американския президент Доналд Тръмп да разруши напълно страната. Това е заявил севернокорейският външен министър Йон-хо в Ню Йорк, където е за годишната сесия на Общото събрание на ООН. Изказването на севрнокорейския първи дипломат дойде малко след като лидерът Ким Чен-ун предупреди, че Тръмп ще плати висока цена за заплахите, които отправи срещу Пхенян в речта си на Общото събрание на ООН във вторник. Ким каза още, че обмисля възможен отговор срещу Америка, като предупреди, че това ще бъде "най-висшата степен на твърдолинейна, контрамярка срещу САЩ в историята".

Същевременно американските санкции, които целят да накарат севернокорейския режим да прекрати своята ядрена и ракетна програма, се затягат. Някои от тях предвиждат банки, които правят бизнес с Пхенян, да нямат право да работят в САЩ.  Вашингтон въвежда и 180-дневна забрана за влизане в страната на самолети и кораби, пребивавали в Северна Корея. Президентът на Тръмп обяви, че е подписал указ, който разширява възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, поддържащи отношения със Северна Корея.

Външният министър на Япония Таро Коно посочи, че световната общност трябва да увеличи натиска спрямо Пхенян:

Сега не е време за диалог. Сега е моментът международната общност като цяло да увеличи натиска върху Северна Корея да предприеме конкретни действия за премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров.

От Белия дом съобщиха, че президентите на САЩ и Южна Корея, както и премиерът на Япония, са обсъдили ситуацията със Северна Корея и са се договорили да мобилизират усилията за оказване на натиск над Пхенян до краен предел.


Прочети цялата публикация