БНР | 24.09.2017 08:52:55 | 44

Испанските власти се опитват да установят контрол върху регионалната полицейска сила в Каталуния


Испанските власти обявиха намерението си да установят контрол върху регионалната полицейска сила в Каталуния, за да спрат провеждането на спорния референдум за независимост на 1 октомври. Заповедта е оправдана като начин за постигане на по-добра координация.

За ръководител на каталунските и централните полицейски сили в автономния регион е определен полковник Диего Перес де лос Кобос. Заповедта ще остане в сила до 1 октомври, съобщава каталунският вестник La Vanguardia. Каталунските власти обаче отхвърлят това решение, като го определят за неприемлива намеса. Регионалният вътрешен министър Хоаким Форн заяви:

Ръководителят на каталунската полиция посочи, че няма да приеме координацията на испанския държавен представител. Искаме да успокоим гражданите, защото лидерът на каталунската полиция няма да предаде своите функции.

Хиляди допълнителни полицаи са изпратени в региона, за да блокират вота. Конституционният съд постанови, че референдумът е незаконен, но каталунските лидери са решени да го проведат. Испанските власти се опитаха да попречат на гласуването като иззеха избирателни материали, наложиха глоби на високопоставени лица и задържаха временно десетки политици.

Сепаратистките партии, които контролират каталунския парламент, приеха закон за референдум по-рано този месец, след като безуспешно от години настояваха за правото да проведат допитването. Каталуния, богат регион с около 7 и половина милиона жители в североизточна Испания, има свой език и култура, но не е признат за отделна нация от испанската държава.

Прочети цялата публикация