БНР | 15.10.2017 09:12:14 | 119

Корнелия Нинова: Бихме искали да видим цялостна философия за друг тип бюджет


Стоенето ми на председателското място не  e самоцел, но на исканията за оставка ще отговоря така: Ще остана и ще се боря за тези принципи, които изповядвам, докато се изморя. Но докато българските социалисти имат нужда от мен, никога няма да се изморя -  но казвам българските социалисти, а не част от елита им заедно с елита на ГЕРБ, не! Докато българските социалисти имат нужда от мен, няма да се изморя, този коментар направи в ефира на "Хоризонт" лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването "Неделя 150" по повод проведения вчера пленум на партията, където решенията бяха взети само с 4 гласа мнозинство. Нинова очерта и трите основни оси, по които са разположени противоречията в БСП -  това са отношенията с управляващите и идеите за политическо сближаване с ГЕРБ, въпросът за корупцията и за предстоящия конгрес. 

По отношение на спорните моменти Нинова обясни: 

На нашето предложение друга група отговори: Не, няма нужда от конгрес за политики, ние сме опозиция, няма нужда да го правим това./../ Тоест предложението беше: Дайте да не правим конгрес за политиките, а да направим конгрес за промяна в устава и да върнем старите норми  - да има вечни депутати и председателят да се избира на конгрес. Това беше спорът и вероятно този спор ще продължи.

Убедено твърдя,  защото всеки ден съм след партийците и структурите на БСП, че партията не иска колаборация с ГЕРБ - това е първият спор, който имахме. Вторият - той е също много съществен и държавнически, от пленума  - темата "корупция". Получих упрек за едно изречение, произнесено от мен, а то е: Политическата класа на прехода не иска да се бори с корупцията, защото тя и корупцията - тя ражда корупцията и няма как да тръгне срещу себе си. Получих следния отговор, ще го цитирам: Това не е вярно, корупцията е явление само в десните партии и няма лява корупция  - това едната позиция, а другата, която застъпваме в другата част от пленума в НС е, че корупцията е явление във всички партии и че ние трябва да го борим където и да е  - и сред нас, и сред десни, и сред неутрални, либерали и всякакви. Това проказа, която съществува не само в България, по света е така, навсякъде има корупция.


Като отбеляза, че Националният съвет представлява елита на БСП и не бива да се идентифицира с всички партийци и политическата сила като цяло, Корнелия Нинова изтъкна:

Когато има такива спорове решенията се вземат с мнозинство. Най-висшият орган на партията е конгресът, където идват представителите на цялата страна и не сме тези 100 човека, които се събират в София и нещо обсъждат -  нека да дойде цялата партия на конгреса и там ще се произнесе  ние алтернатива ли сме, или ще се договаряме с ГЕРБ.

Лидерът на БСП коментира подготвения от социалистите алтернативен бюджет, като изтъкна, че те ще подкрепят всяка мярка, която води до увеличаване на доходите, но смятат, че в много сектори управляващите предлагат "кърпене на парче":

Казвам принципно  - ние винаги ще бъдем за увеличение на доходите на хората, но това се прави така ад-хок на онези, които протестират  - първо, за да спрат тези протести и второ, за да се потушат скандалите вътре в управлението: Ето ние сме добри, сега ще ви раздадем едни пари и така нататък... Но това е бюджет "на парче". Ние бихме искали да видим цялостна философия за друг тип бюджет, друг тип преразпределителна роля на държавата. Например  - как в бюджета ще решим въпроса със закриването на общинските и областните болници. Вижте какво ще направят те  - отново ще се увеличат парите за здравеопазване, за пореден път, не знам вече кой, ще се налеят нови пари в здравеоопазването и те ще кажат: Ето, ние правим социална политика. Но как това се отразява на достъпа в здравеопазването? Защо над 17 болници в страната са пред фалит и пред затваряне?./.../ В дворовете на някои общински и държавни болници, в двора им никнат частни - ето тук е ролята на държавата и на бюджета. Не просто да наливаш едни пари и да се хвалиш: Ето, ние сме много социални, а тези пари да отиват предимно в частните болници, предимно в големите градове. 

Нинова изтъкна още, че БСП смятат, че подкрепата за българското производство трябва да е приоритет  и припомни, че левицата е подготвила проект на закон за управление на държавните  и общински предприятия. 


На въпрос дали депутатът Георги Стоилов ще си подаде оставката, ако се докаже, че неговият брат, чийто бизнес в Русе стана обект на полицейска акция, е замесен в престъпна дейност, Нинова отговори, че казусът ще бъде разгледан във вторник от Изпълнителното бюро на партията и ще се вземе решение. Стоилов обаче смята, че става дума за набеждаване. Корнелия Нинова  отбеляза още, че не вижда смисъл да се стига до сценарий, подобен на ситуацията около Делян Добрев  - тоест депутат да си подаде оставката, но колегите му да я отхвърлят.  


Лидерът на БСП коментира и обявеното от социалистите, че ще изнесат още десетки сигнали за роднинско-политически назначения в държавни и общински дружества, направени от управляващите. Това не е заплаха, това е работа -  опозицията трябва да изнася недъзите на управлението, изтъкна Нинова, като допълни: Въпросът за назначенията е първият -  той и е неморален, а понякога и незаконен, защото тези хора не са минали през конкурси. Но по-големият въпрос е  - след това тези обръчи - около тези общински и държавни дружества, възползвали ли са се от обществен ресурс не защото могат да свършат работа, а защото са роднини. И пак казвам  - това не е ли големият въпрос за политическата корупция.  Това не е битов въпрос колкото и да се опитват ГЕРБ да го омаловажават.

По отношение на КСНС, проведен при президента, който се наложи да бъде пренасрочен, Корнелия Нинова повтори тезата си, се Консултативният съвет е бил провален заради неприсъствието на редица политици, защото  темата  е "корупция":

Принципно и винаги сме заявявали, че не се месим в правомощията на президента. Според мен оценката за президента Радев не би трябвало да я дават хората според това дали е на едно мнение с БСП, дали е на едно мнение с ГЕРБ - не! Изразявам лично мнение  - според мен оценката трябва да се дава според това дали той изпълнява предизборните си ангажименти от президентската кампания -  това е единственият истински индикатор дали президентът Радев си стои на позициите и не отстъпва от това, което е казал.  И досега, за тази година вече наближава, той не е отстъпил на милиметър от това, което е обещал, изпълнява го много стриктно. Следователно той има нашата висока оценка и подкрепа.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Прочети цялата публикация