БНР | 18.01.2018 14:46:54 | 56

Тихомир Безлов: Тол-системата може да помогне в анализа на приходите от горива


Не мисля, че нещо ще научим от пробива в информационната система на Митниците и НАП. Това каза в предаването "Нещо повече" експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в коментар по решението за разсекретяване на доклади на ДАНС и прокуратурата за работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

Проблем остава как ще постигнете експертиза в държавните институции, при положение, че държавните институции не могат да платят на тези скъпи хора, които се занимават с информационните системи, посочи Безлов, като изрази скептицизъм по съдържанието на доклада:

Не мисля, че това е някакъв разтърсващ доклад и самият факт, че всички от парламента искат да го разсекретят, е показателен. 

Една от големите възможности на новата ТОЛ система е много добре да изчислява трафика и да дава много точна индиректна оценка на разходите, които би трябвало да правят тези превозни средства и съответно - какво гориво би трябвало да потребяват, а данните да се сравняват с базите данни за приходите от акцизите на горивата, смята Безлов.

Нямаме обективни критерии за оценка на загубите при горивата, докато при цигарите има много ясен и видим критерий, а именно – изследванията на празните опаковки, които се правят в ЕС, допълни експертът. Безлов припомни, че през периода 2009-2011 нелегалният пазар е бил 40%:

Важно е, защото около 10%, даже повече, от приходите в бюджета, идват от акцизите и ДДС на цигарите. Ако при България е 10, в страни като Германия и Франция са 1%. Тоест ако имате 40%, това означава почти половината от тези приходи да ги загубите.

Според независими източници в момента нелегалният пазар на цигари се е свил до 6%, а успешната Румъния има 16-18%, продължи анализа си Тихомир Безлов:

Три пъти по-зле като приходи. Подобна е ситуацията в Полша, Латвия, Естония.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Прочети цялата публикация