БНР | 17.02.2018 06:15:06 | 57

Захариева: Българското председателство освен европейска перспектива, фокусира и върху свързаност между държавите


Ускоряване на реформите в страните от Западните Балкани по пътя към европейската им интеграция ще обсъждат депутати от националните парламенти и членове на Европарламента. В дискусиите в НДК ще участва и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.
В първия ден от интерпарламентарната конференция вчера Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини представи резултатите от приключилия неформален съвет на външните министри в София, посветен на региона. 
Стратегическа енергийна и транспортна свързаност на Западните Балкани, развитието на военните способности на ЕС и кибер отбраната ще бъдат водещи теми пред втория ден от интерпарламентарната конференция в НДК. Вчера депутати от комисиите по външна политика и по отбрана от национални парламенти на страните членки и на Европарламента обсъдиха политиките на Евросъюза в сферата на сигурността и отбраната с дипломат номер едно на съюза Федерика Могерини, а основни акценти бяха отношенията с Турция, ескалирането на напрежението в Сирия и конкретните измерения на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.Външният министър Екатерина Захариева  изрази надежда до края на българското председателство да започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания.

Прочети цялата публикация