БНР | 27.02.2018 15:34:48 | 79

Борисов: Сделката за продажба на ЧЕЗ е опит правителството да бъде принудено да подаде оставка


Сделката за продажба на активите на ЧЕЗ в България е опит правителството да бъде принудено да подаде оставка, заяви премиерът Бойко Борисов. Той обаче беше категоричен, че този път оставка на правителството няма да има, както през февруари 2013 година.

По думите му щом опозицията го призовава да вземе всякакви мерки, за да спре тази сделка, той ще направи всичко, което опозицията иска и дъртжава ще действа с цялата си мощ. Като начало ще бъде направена промяна в Закона за енергетиката, така че държавата да има блокираща квота при продажба на енергодружествата. Това ще стане до четвъртък, за когато е насрочено изслушването в Комисията по енергетика на всички институции, които имат отношение към продажбата на ЧЕЗ.

Премиерът беше категоричен, че продажба на електроразпределителното дружество все още няма като се позова на секретните документи, които е получил от чешкия си колега Андрей Бабиш, и вече е внесъл за засекретяване в деловодството на Народното събрание. От документите ставало ясно, че от банките, които евентуално биха финансирали такава сделка, имало само писма за комфорт:

Какво и да значи комфорт, то на нас ни образуваха дискомфорт, каза премиерът.

Борисов заяви, че опитите за внушение, че правителството стои зад тази сделка, са абсолютно и категорично неистина.

На извънреден брифинг преди час той съобщи, че ще поиска проверка на банковия надзор за това кои банки стоят зад сделката.

Прочети цялата публикация