БНР | 08.03.2018 07:52:56 | 76

8-и март в Азия започна с протести


Стотици жени в столицата на Филипините - Манила, облечени в розови и лилави тениски, протестираха срещу президента Родриго Дутерте, съобщава Асошиейтед прес. Те подаряваха червени и бели рози на майките, сестрите и вдовиците на убити по време на кръвопролитната кампания срещу наркотиците на президента. Протестиращите обявиха Дутерте за един от най-лошите нарушители на правата на жените в Азия. Те осъдиха хилядите, по техните думи, извънсъдебни убийства, които полицията отрича. Групи за защита на човешките права са осъждали сексистките забележки на Дутерте, сред които искане към войниците да прострелват жени комунисти в гениталиите. Организаторът на протеста Мей Буенавентура:

"Благодарение на много от бедните хора Дутерте стана президент. А сега той погубва това доверие. За жените е особено тежко, защото не ни помага в борбата ни срещу половата дискриминация. Борим се против сексизма и за правата на жените от много време. Имахме победи, но лидерът на страната да се държи по подобен начин, който е очевидно анти-женски, секситски и мачистки, не помага на жените. Това дори задълбочава дискриминацията срещу жените. Така че ще продължим да се борим, това е единственият ночин."

Протест имаше и в Хонг Конг, където работници настояваха за по-добри условия на труд. Жени мигранти, работещи като домашни помощници там, искат по-високо заплащате, регламентирано работно време и възможност да живеят извън дома на работодателя си. Минималната месечна заплата на чуждестранните домашни работници в Хонг Конг е 564 щатски долара. В Хонг Конг домашните работници са 351 513, като повечето са от Филипините и Индонезия, и няма законна максимална продължителност на труда. Председателят на Съюза на чуждестранните мигранти Ени Лестари:

"Главното притеснение на домашните работници е дългото работно време. Повечето от нас работят най-малко по 12 часа, понякога между 16 и 18 часа на ден. Освен това всички са обезпокоени за нощуването, защото много от тях нямат осигурено лично пространство. Притеснени са и от инфлацията в Хонг Конг - цените растат и обикновените храни стават прекалено скъпи спрямо доходите ни. Много хора смятат, че заплатата на домашните работници в Хонг Конг е прекалено ниска."


Прочети цялата публикация