БНР | 13.03.2018 05:49:29 | 95

Здраве и стил на живот - избрано от печата


Вратичка в закона трие болести от здравното досие, извежда в заглавие МОНИТОР. Възможност в новия регламент за личните данни позволява да бъдат блокирани данни от здравното ни досие, ако не искаме да се знае за прекарано заболяване. Например когато хронично болен сменя личния си лекар и не иска той да пази личната ни информация. Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни. Личният лекар сега трябва да съхранява данните. Блокирането не значи унищожаване, когато те потрябват, ще могат да бъдат възстановени, поясниха от там. Преди обаче джипито да ги блокира, трябва да запознае своя пациент с последствията и какви капани крият те, ако човекът се разболее и не е в състояние да съобщи обстоятелства, свързани с неговото здраве. Причината е, че едно от законосъобразните основания за обработка е защитата здравето на личността.

400 000 българи болни от гуша, четем още в МОНИТОР. Близо четиристотин хиляди българи са с гуша в резултат на намалена функция на щитовидната жлеза. Те са на възраст между двадесет и осемдесет години и са с намалена имат намалена функция на щитовидната жлеза От тях 65% научават за първи път за състоянието си по време на случайно участие в скрининг. Това показват резултатите от проучване на Българското дружество по ендокринология, което започва информационна кампания, за да насочи вниманието на обществото към последиците от йодния дефицит. От приема на йодирана сол от майката зависи дали мозъкът на детето ще бъде развит добре или не, тъй като щитовидната жлеза се развива у ембриона след 6-я месец, а бебето усвоява йод от майката. Когато той е недостатъчен, мозъкът остава недоразвит, има реална опасност детето да се роди с кретинизъм, не скриха лекари.

Даровити частни ученици най-накрая ще получават стипендии, сочи СЕГА. Това става ясно от проект на промени в наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Въпросната наредба е отговорност на три министерства - на просветата, на културата и на спорта. Официален вносител обаче се явява Министерството на културата. Доскоро учениците в частните учебни заведения нямаха право на никакви държавни стипендии. Зам.-министър Деница Сачева още м.г. обеща това да се промени след поредния случай на частен ученик, спечелил титла в Републиканско първенство по баскетбол за юноши, който обаче бе лишен от награда за даровити деца, каквато се полага на връстниците му от държавните школа.

3000 на кръжоци по родинознание в неделните училища, научаваме от МОНИТОР. Създаване на клубове по интереси в областта на родинознанието в неделните ни училища в чужбина предвижда проектът на национална програма „Роден език и култура зад граница“ с бюджет 1,5 млн. лв. Документът предвижда в допълнителните дейности да се включат 3000 ученици. Годишният хорариум пък е 100 часа. Заниманията ще бъдат свързани с български исторически факти и личности, исторически и природни забележителности, човекът и обществото, знания за християнството, културата, фолклора, традициите на българите, формиране на танцови, вокални и театрални състави, школи и др. Програмата предвижда да бъдат осигурени пари за финансиране на средства за транспортиране на фолклорни костюми и народни музикални инструменти, закупени от България.

Най-опасните стоки в ЕС са играчките и колите, пише 24 ЧАСА. Детските играчки и автомобилите са  артикулите, за които най-често има сигнали за опасност и които най-често се изтеглят от пазара в страните от Европейския съюз. Това показва доклад на Европейската комисия за системата за бърз обмен на данни за опасни изделия RAPEX, публикуван в понеделник. През 2017 г. чрез системата са изпратени 2201 сигнала, много от които са довели до изтегляне на стоките от пазара. Данните показват, че най-много сигнали от България се подават за дрехи (55%), детски принадлежности (14%) и лазерни показалки (8%). 32% от оплакалите се българи са се опасявали от наранявания, 26% - от задавяне, а 14% от задушаване. Над половината от оплакванията за стоки в ЕС - 53%, се подават за продукти от Китай.

КАТ извади камера с лазер на пътя, съобщава ТРУД. Прецизна камера с лазер, която засича и снима автомобилите, движещи се с превишена скорост, демонстрираха вчера от КАТ-Шумен. Ново устройство, което се слага на тринога край шосето, е на въоръжение от вчера по пътищата в региона. Миналата година пътната полиция получи 28 такива камери и досега обучаваше ченгетата да работят с тях. Само за десетина минути вчера лазерът засече три коли с превишена скорост, движещи се към шуменския квартал “Дивдядово”. На екрана ясно се виждаха техните регистрационни номера. Най-голяма глоба ще плати водач, който не забеляза групата репортери и катаджии и караше с 86 км/ч при разрешени 50 км/ч в населено място.  Камерата е със софтуер, който при заснемане на нарушението автоматично разпознава номера и изготвя справка кой е собственикът на автомобила.

„Закачане” е сценичен пъзел от автентичните съдби на хора, свързани в мрежа от общи познанства, пише СЕГА по повод премиерно заглавие на "Театър София", посветено на  влиянието, което оказват дигиталните технологии и социалните мрежи върху живото общуване и създаването на трайни и здрави връзки между хората. Концепцията, текстът и постановката са дело на Неда Соколовска, позната на публиката като основател на Студио за документален театър Vox Populi. Прототипите на героите в представлението са хора на възраст между 25-35 години, свързани в мрежа от общи познанства, споделили любовните си преживявания с екипа. Голямото изпитание пред актьорите (Галя Костадинова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Симона Халачева и други) е, че в стилистиката на вербатим театъра те възпроизвеждат пред публиката текст, който в момента чуват да звучи в слушалките си и който те предварително не знаят наизуст. Тръпката за зрителя пък е в това, че негово достояние стават неподправените истории на реални наши сънародници, живеещи в центъра на София.

Прочети цялата публикация