БНР | 26.04.2018 15:50:32 | 59

Юзеирови получиха условни присъди за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България


Шуменският районен съд постанови условни присъди, глоби и обществено порицание за братята Росен и Атанас Йорданови, познати като Юзеирови. Двамата бяха съдени за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България. 

Присъдите бяха прочетени в отсъствие на братята Юзеирови  - Росен и Атанас Йорданови, тъй като от години живеят в Белгия и процесът се гледа задочно. Съдът ги призна за виновни за това, че на втори април 2010 година в хотел "Шумен" двамата проповядвали национална и етническа омраза към българския народ и се опитали да учредят политическа партия от Оман.
52-годишният Росен Йорданов получи 4 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба от 2500 лева. Същата е глобата и порицанието за Атанас Йорданов неговото наказание е 3 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.  Над 2000 лева са присъдените съдебни разноски.
По делото са разпитани 51 свидетели и 11 вещи лица.  Братята са с постоянен адрес търговищкото село Славяново, където се опитаха да направят паметник на незнайния турски войник.
Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд.

Прочети цялата публикация