БНР | 17.05.2018 05:05:39 | 153

Парламентът прие доклада за дейността на комисията за ЧЕЗ


Депутатите ще обсъдят доклада за дейността на временната парламентарна комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Народните представители ще гласуват и проект на решение по доклада.

Една от констатациите в доклада гласи, че фирмата купувач „Инерком“ не отговаря на критериите, които България е заложила като изискване за инвеститорите, оповести председателят на временната комисия Жельо Бойчев от БСП:

"От работата на комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп - България е видно, че кандидат-купувачът "Инерком-България" не би могъл да отговори на изискванията за опитен стратегически инвеститор".

С решението към доклада временната комисия задължава правителството до края на годината да ревизира свое постановление в част „Енергетика“, с което определя стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, като включи основни активи и дейности на електроразпределителните дружества. С решението се изисква службите за сигурност да предоставят подробен анализ на действията си по планираната продажба на дружеството ЧЕЗ, като анализът да бъде представен в ресорната парламентарна комисия. Задължава се и Българската народна банка да предостави информация на Народното събрание за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с „Инерком-България“ за придобиването на активите на ЧЕЗ-България в страната.

Прочети цялата публикация