БНР | 29.05.2018 13:26:51 | 120

Посещението на Бойко Борисов в Русия - прогнози и коментари


Утрешната среща на министър-председателя Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин не може да не бъде в някаква степен съгласувана с нашите основни европейски партньори, още повече България в момента председателства Европейския съюз. Изключителен гаф от страна на българското правителство би било да започне такива договорки, без предварително да знае какво е мнението на Берлин и Париж по тези въпроси. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" социологът проф. Петър-Емил Митев, основател на Института за социални дейности и практики "Иван Хаджийски":

"Това, че те са дали зелена светлина не е далече от ума, след като и канцлерът Меркел, и президентът Макрон бяха в Москва преди посещението на нашата делегация." 

Като нарече посещенията на двамата водещи държавници в ЕС знакови, Митев разположи срещата в общия контекст на променените отношения ЕС - Русия и новата геополитическа ситуация, в която традиционното за последните години напрежение изток – запад е заменено със запад – запад. Говорим за евроатлантическа солидарност, но сега между Европа и Атлантика възникнаха проблеми, които не са от вчера, но се задълбочиха, допълни Петър-Емил Митев. 

Досега винаги се изтъкваше вината на Русия за влошаването на отношенията със Запада, сега Еманюел Макрон признава онова, което Русия твърдеше по-рано, отбеляза още проф. Петър-Емил Митев:

"Сега Макрон казва следното - през последните 20 години направихме грешката, че чрез НАТО ние не изпълнихме изцяло ангажиментите, поети в определен момент. Тоест, това, което Русия твърдеше по-рано - че разширяването на НАТО до границите с Русия противоречи на споразуменията от края на Студената война - това за първи път се признава от европейски държавник. Това е нова постановка и показва промяна на отношенията между ЕС и Русия."

България е заинтересована от добри отношения с Русия, има връзки – като православието, кирилицата и Освобождението, които не могат да се оспорят. Това е основа, фон, който е специфичен за нашата страна, каза още петър-Емил Митев. 

Тази представителна делегация няма да се върне с празни ръце, ще има някакъв напредък и някакво постижение, прогнозира той. Според него без да се говори за остър завой в отношенията с Русия, може да се отчете развитие в отношенията.

Силно се надявам да не са прави онези, които твърдят, че напоследък България предприема завой на изток, а по-скоро посещението е продиктувано от чисто прагматични подбуди, заяви Димо Гяуров, бивш началник на НРС, дипломат и юрист. Той очерта основната цел на посещението на българската делегация в Москва:

"Най-вече от споразумението между ЕС и Москва по повод на монополното положение на "Газпром". Съгласно това предложение "Газпром" и руската страна са длъжни да регулират ценовите листи по отношение на конкретно изброени държави, в това число и България. Така че Москва бърза да уреди този проблем, за да се спаси от огромни наказателни плащания и санкции, които ще претърпи от Европейската комисия. Аз виждам в това основната цел на посещението на българската делегация в Москва." 

Всички, които говорят за възраждане на „Южен поток“ не са в час, това не би могло да стане заради европейските регулации, подчерта Димо Гяуров.  

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

Прочети цялата публикация