БНР | 30.05.2018 08:39:28 | 47

Британски депутати започнаха кампания за забрана на рекламата на нездравословни храни


Влиятелна група британски депутати започна кампания за забрана на рекламата на нездравословни храни по телевизията преди 9 часа вечерта и използването на герои от детски рисувани филмчета по опаковките на такива храни. Това става след като нови данни показват, че едно на всеки 25 деца на възраст от 10 до 11 години е със сериозни здравословни проблеми заради наднормено тегло.

Групата депутати, предвождани от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Сара Уоластън, излиза с пълен пакет от мерки за справяне с проблема. Освен вече споменатата забрана на реклами по телевизията, се предвижда супермаркетите да премахнат всички сладки неща и нездравословни продукти в района на касите за плащане, забрана на спонсорството на детски спортни събития от марки, свързвани с нездравословно хранене, и ограничаване на рекламите на нездравословни храни в социални мрежи като Фейсбук.

Ново проучване показа, че повече от 20 000 деца в основните училища са с голямо наднормено тегло и са изложени на риск от диабет тип 2, рак и сърдечни заболявания. Правителството вече наложи допълнителни такси върху газираните напитки.

Наднорменото тегло се смята за сериозен проблем във Великобритания, като миналата година здравеопазването похарчи повече от 6 милиарда паунда за справяне с последиците.

Прочети цялата публикация