БНР | 03.06.2018 07:10:49 | 200

Георги Първанов: Няма хеттрик на Борисов в Москва, но поне се върнахме в мача


Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти - това е нелепо и национално безотговорно. Това каза в предаването "Неделя 150" Георги Първанов, президент на България 2002 - 2012 година:

"И едното, и другото е възможно. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от руските енергийни проекти, които са български по своето изпълнение и характер, и от присъствието на американски военни части в България. И в двете столици тази стратегическа ориентация се приемаше добронамерено и с разбиране. След това може би дойдоха комплексите и започнахме да се доказваме евроатлантически, като късат с тези енергийни проекти, които са, за мен, най-доброто като инвестиция, намерение, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход."

"Що се отнася до вината – тя е много тежка, но още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко забавяне, а това беше времето в което тези проекти трябваше да бъдат направени необратими", допълни Първанов.

Относно т.нар хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещение в Москва Първанов отбеляза:

"Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма откъде да се вземе този газ. Даже по времето на „Южен поток“ ние бяхме елемент от един голям, богат транзит, от който можехме да печели не 30 млн, както подхвърли някой, а десет пъти повече. Но идеята да търгуваме – това няма как да стане. Това право си го е завоювала Турция. Турция прави така: купува на едната граница, продава на другата на цени, каквито иска. 

Нашият късмет е, че имаме стратегически разположение. Не защото сме много ценни. По друг начин стои Сърбия. Вучич беше на парада на победата и тези неща се ценят в Москва. А ние искаме от днес за утре, от днес за днес, да получим някаква революционна промяна в отношението към България. /…/ Не може след 8-9 години отсъствие на контакти, след тежки реплики, след атаки от най-високо равнище от българската страна (разбира се и руската не е оставала длъжна), след това, което се нагнети като напрежение, не можем да очакваме, че ще се случи нещо революционно ново. Но прагматичното е част от "Турски поток" да мине през България."

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, особено когато става дума за отношенията с Русия. Има място и за двамата и елементарна координация трябва да се получи. Сега тя не е факт. Има толкова широко поле за взаимодействие с руската страна, че тази конкуренция и ревност за мен е необяснима", смята Георги Първанов.

Запитан не е ли странно, че БСП внася предложението за отмяна на мораториума за АЕЦ „Белене“ Първанов беше категоричен, че мораториумът трябва да падне незабавно:

"Не виждам друг вариант освен падането на мораториума. Парламентът трябва да развърже ръцете на правителството за контакти с инвеститорите."


Прочети цялата публикация