БНР | 05.06.2018 07:41:37 | 125

Недоволство след първото класиране за първи клас


Вече са ясни списъците с имената на децата, приети от първото класиране в първи клас за новата учебна година. Те са публикувани в сайтовете на столичните училища, могат да се видят и на информационни табла в учебните сгради на училищата.

Водещият критерий за приема на първокласници в София за новата учебна година е близостта на местоживеене на децата до съответното училище. Приемът на първокласниците се осъществява по наредба на Столичния общински съвет, според която има критерии за прием на децата в четири групи.

Недоволни родители от некласираните им деца се събраха в двора на 73 Средно училище  „Владислав Граматик“ в София. Директорът на учебното заведение Иван Петков отговори на недоволството:

„На фона на 400 кандидати при капацитет 88 деца, т.е. можем да имаме 4 паралелки тази година… това са възможностите на самото училище. Не можем да приемем абсолютно всички 400 кандидати. Винаги ще има и недоволни. В близост до нашето училище има и други училища, в които има достатъчно свободни места. /…/ Държавата гарантира, че всяко едно дете ще има достъп до образование“.

В началото на месеца от МОН обявиха, че отново обмислят промени в правилата за следващата учебна година. Причината е недоволството на родителите от новите изисквания за тригодишна уседналост на адрес, което дава предимство на детето за постъпване в училище. Проблемът засяга основно София. Настройките се изразят в прецизиране на прилежащите към училищата райони. Една от възможностите е те да не се ограничават в границите на административните. Другата опция е въвеждане на понятия като второ и трето най-близко училище.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл. 

Прочети цялата публикация