БНР | 02.07.2018 05:57:03 | 104

И. Константинов: Ако се приеме вторият пакет "Мобилност", малки населени места може да останат без превоз


В 70 български общини вече няма транспортни фирми, заяви в предаването „Преди всички“ Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи. Според него е реална опасността, ако се приеме вторият пакет „Мобилност“, села и малки и труднодостъпни населени места да останат без превоз. Той обясни:

„Вторият пакет „Мобилност“ либерализира изцяло вътрешните пазари в страните-членки. На практика всяка фирма от Европа би могла да дойде където и когато поиска и да стартира обслужване, включително и вътрешни превози в страните-членки. В момента, в който се случи тази либерализация на държавата ще струва много скъпо, защото никой няма да иска да обслужва нерентабилните линии, защото т.нар. рентабилни линии вече ще бъдат в свръхконкуренция, която на практика би довела до съвсем различни ефекти“.

Вторият проблем са т.нар. 12 правоимащи групи граждани, които ползват намаление: „Всичко това няма как да се случи в един либерализиран пазар. Ако българските превозвачи работят по българското законодателство, което регламентира тези намаления, то международните превозвачи не са длъжни да се съобразят“.

Според Константинов по отношение на мобилен пакет 2 ще има повече съюзници: „С изключение на Германия и Франция, почти всички държави са силно регулирани – не ми е ясно как тези държави биха приели подобен маниер“.

„Попитах министър Московски какво се случва, след като тези държави /бел. ред. Франция/ днес не спазват правото, в случая регламент 1370, отговорът беше – правото не е за всички“, коментира Ивайло Константинов.

За законопроекта за автомобилната камара той посочи: „На днешната пресконференция всички, които бяха против законопроекта ще кажат „не“ на него и след това ще кажат „Ние сме заедно, обединени", като ще упоменем и сроковете, в които ще се случи въпросното обединение. Личните нападки нямат значение. Не съм сам, всички пътнически превозвачи са с нас. Протестът не е организиран от мен, а от всички нас. Хубавото е, че г-н Борисов бързо разбра темата, хубаво е, че неговото желание съвпада с нашето, а то е, че той страна няма да взима в никой спор до момента, в който ние не решим кой е полезният вариант за всички ни. Такъв закон няма да има – това беше неговото желание и това е и нашето. До момента разговори с насрещната страна не са се провели. Продължаваме да ги каним и винаги сме отворени за диалог. Всяка от страните трябва да каже своите аргументи. Ние сме сигурни в нашите аргументи и можем да убедим колегите си в това, че има сериозни пропуски в този законопроект, който беше оттеглен. Ако толкова държат да се случи това обединение със закон, да седнем и да го работим отново изцяло“.

Проблемите на пътническия и товарния транспорт са много различни, категоричен бе той и добави: "Навсякъде тези браншове са поотделно. Не знам чия е била идеята и защо точно в България решиха да бъдат обединявани в един бранш. В една обща камара гласът на пътническия превоз никога нямаше да се чуе".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Прочети цялата публикация