БНР | 16.07.2018 07:25:14 | 80

Край хижа "Мальовица" вече има книга за впечатления, подобна на дневника на Боян Петров


През почивните дни почитатели на алпиниста Боян Петров му отдадоха почит като изкачиха Мальовица - последния български връх, на който Боян стъпи, преди да замине за Хималаите и да изчезне под връх Шиша Пангма в началото на май. Участниците изминаха маршрута от над 6 километра с положителна денивелация от над 1000 метра до върха за около 4 часа. Преобладаваха хората в активна възраст, но имаше и по-възрастни, както и много деца, дори и бебета, носени в специални раници. 
"Всички ние сме негови почитатели, последователи по някакъв начин. Възхищаваме се на това, което е постигнал, но искаме и да почетем паметта на всички наши загинали колеги. Понеже аз по професия съм военен пилот и преди няколко седмици стана катастрофа в авиобазата, по някакъв начин искаме да почетем всички рискови професии", "В България много често се случва да се чува само лошото, а доброто да мълчи. Днес показваме, че доброто не мълчи и изкачваме един връх в името на нещо хубаво", споделиха участници в похода пред "Хоризонт".
Сред участниците беше и директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов. Той донесе книга за пожелания и впечатления, която беше поставена в кутия на хижа "Мальовица" - по подобие на дневника на Боян Петров по пътеката до Копитото на Витоша. Така бе изпълнено желание на алпиниста при хижата под върха в Рила да бъде поставен подобен дневник. Според Красимир Андонов, над 500 души са се опитали да изкачат връх Мальовица в събота. 
Стотици бяха заявили предварително участието си в предстоящото изкачване през социалните мрежи. 
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Прочети цялата публикация