БНР | 17.07.2018 16:04:19 | 135

Втори чешки министър подаде оставка заради подозрения в плагиатство


Министърът на труда и социалните грижи на Чехия Петър Кърчал подаде днес оставка поради подозрения в плагиатство, което е втора оставка в правителството за по-малко от две седмици по същата причина, предаде БТА.

Министърът поясни, че не иска „да създава проблеми, нито на партията си, нито на семейството си, нито на здравето си“, съобщи Чешката осведомителна агенция (ЧТК) , цитирана от ТАСС.

За решението на Петър Кърчал вече е информиран чешкият премиер Адрей Бабиш.

Според предварителна информация постът на министър на труда може да заеме Яна Малачова, която в момента оглавява едно от звената във ведомството.

Петър Кърчал беше министър в коалиционното правителство на милиардера Андрей Бабиш, сформирано на 27 юни след продължителен период на тежка политическа нестабилност в Чехия, последвала изборите през октомври.

Конкретната причина за оставката на министъра стана появилата се вчера информация, че написаната през 2007 г. от Кърчал дипломна работа за придобиване на бакалавърска степен на тема „Младежта и свободното време“ съдържа редица заемки от текстове на друг автор. Университетът „Томас Бата“ в източния град Злин, където Кърчал е учил, започна разследване на случая, предаде Асошиейтед прес.

Една седмица по-рано, заради подозрения в плагиатство, подаде оставка и министърката на правосъдието на Чехия, Татяна Мала, обвинена, че е преписала две научни тези в два различни университета.


Прочети цялата публикация