БНР | 18.07.2018 07:21:38 | 286

М. Соколов: Тръмп е наясно, че няма да е президент завинаги и ще трябва да се върне към бизнеса си


Не бих казал, че поведението на Тръмп предизвиква сътресения в сферата на сигурността толкова, колкото подлага на тест съществуващите споразумения и сътрудничеството с партньорите на САЩ от Европа и Азия.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Мартин Соколов - експерт по сигурностот Центъра за изследвания по националната сигурност и отбрана към БАН. До вътрешни сътресения в САЩ, според него, че доведе това, че американският държавен глава е заявил, че вярва на Путин повече, отколкото на собствените си служби.

„Иначе това, което каза Тръмп на пресконференцията в Хелзинки не е нищо ново от това, което говори от президентската си кампания насам. В този смисъл не трябва да сме изненадани и няма какво толкова да стресира ситуацията, защото Америка не е президента Тръмп“.

За да разберем президента Тръмп, трябва да съберем човека Тръмп и бизнесмена Тръмп. Човекът е нарцисит, а бизнесменът иска печалба и добри контакти, обясни той:

„Тук се получава връзката, че президентът Тръмп е идеала за човека Тръмп инструмента на бизнесмена Тръмп. Трябва да отбележим, че от края на 80-те години още той пътува към тогавашния Съветски съюз, има огромно желание да инвестира в недвижимо имущество там, да построи своя небостъргач и хотел. Мога да направя и препратката и след срещата между него и Ким Чен Ун за това как той коментира плажовете и въобще каква природа има в Северна Корея. Тръмп е пределно наясно, че няма да е президент завинаги и след това той ще трябва да се върне към бизнеса си и какъв по-добър начин за него да има по-проспериращ бизнес сетне, ако сега натрупа съответните контакти“.

Тръмп не е кариерен политик и когато е дошъл от бизнеса не е бил запознат откъде точно идва информацията, както и  с формите на поведение, припомни Соколов. Той коментира, че наблюдаваме „Америка на две нива -  това, което Тръмп желае, казва и прави и това, което всъщност са интересите на САЩ и те продължават да ги преследват“. Той даде за пример разширяването на санкциите срещу русия и задълбочаването на ангажимента на САЩ в Украйна откакто Тръмп е в Белия дом.

„Всичко продължава да е както е. НАТО и Европейския съюз ги има много преди Тръмп, ще ги има много след него и след Путин. Ще продължат да функционират както са. Да, може да бъде да бъдат подложени на тест, на изпитание от това, което казва и говори Тръмп, но ще бъде единствено тест“.

На шести август влизат в сила американските санкции срещу Иран. В същия ден ще влезе в сила и блокиращият закон на Евросъюза. Същевременно ЕС и Япония случиха споразумение за свободна търговия, а Токио Япония ще отмени митата митата на 94% от стоките от Евросъюза. Соколов не очаква новите икономически партньорства да доведат до сериозни промени в  траекториите за сигурност.

„Оценката ми за сигурността, според мен, трябва да се запази същата. Не може да говорим за по-добра или лоша, защото всичко върви както си беше“.

Русия се стреми към това да бъде призната за едва ли не е равнопоставена на САЩ, но отстъпва по параметри като икономика, демография, международни партньори, изтъкна той:

„Относно това, че срещата на Путин с Тръмп е вдигнала отново реномето на Русия, според мен върне щеше да има по-голяма стойност, ако преди това нямаше среща между Тръмп и Ким Чен-ун и съответно харесването между тях двамата. Тоест това колко каква е стойността на една среща с Тръмп, според мен,  чисто странично мнение, започва да върви надолу“.


Прочети цялата публикация