БНР | 19.07.2018 14:58:36 | 96

Соня Мелоян за казуса с ПМГ "Баба Тонка" в Русе: Държавният план-прием не е еднолично решение


Съдебният казус, свързан с математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, ще продължи на 14 септември в Административния съд в града.

Гимназията от десетилетия приема точно пет паралелки в три профила - математика, информатика и биология с химия. На матурите учениците са с най-висок успех в града. Началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева обаче еднолично, в противоречие със закона, взема решение да се съкрати приема от пет на четири паралелки.  

На запитване от Министерството на образованието посочиха, че децата, които ще кандидатстват след седми клас в Русе, са повече от миналата година. А всички твърдят, че са с 600 по-малко.

Макар че министърът на образованието неколкократно подчертава изключителното значение на обучението по математика, странно е решението да се ликвидира точно такава високорезултатна паралелка в Русе.

Сега директорът на Математическата гимназия води дело срещу Регионалното управление и заповедта на началничката за държавния план-прием. Срещу него обаче са цялата администрация на РУО и 19 други директори, спонтанно присъединили се към началничката си.

В предаването „12+4“ Соня Мелоян – началник на дирекция „Организация и контрол“ в Министерството на образованието и науката, коментира:

„Не ми се струва, че тук става въпрос за нещо, което можем да характеризираме или да определим като еднолично решение. Струва ми се, че става въпрос за неразбиране или недостатъчно добър диалог на място. По казуса с паралелката в гимназията „Баба Тонка“ сме се произнесли в контекста на нашите правомощия. Това е общинско училище и държавният план-прием се утвърждава от началника на Регионалното управление. Това обаче не е еднолично решение. Има съгласувателна процедура, в която участват много хора – на първо място директорът на училището, който трябва да даде достатъчно мотивирано предложение, което да аргументира броя на исканите паралелки. На второ място експертен анализ не само по отношение на училищата сами по себе си, но и по отношение на образователната политика, баланса и броя на децата, които са в съответния набор. Не на последно място са становищата и вижданията на работодателските организации. Всичко това трябва да бъде едно консолидирано мнение, довело до общо разбиране за това какъв да бъде държавният план-прием“.

Връщането на премахнатата паралелка не зависи от решението на съда, подчерта Мелоян и обясни:

„Държавният план-прием се анализира и се предлага за утвърждаване година за година. Следващата година анализът на потребностите, училищната мрежа и предпочитанията могат да покажат или не тази необходимост. Това е въпрос на експертно решение и консенсус на всички заинтересовани страни“.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Прочети цялата публикация