БНР | 01.09.2018 16:30:51 | 134

Екстремните спортове 26.08-1.09


ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И СКАЙРЪНИНГ

Безапелационна победа на Антония Григорова в Adventure Sky Run - най-високият планински маратон на Балканите. Григорова, която е първата жена, преминала маршрута Ком-Емине, измина 55-километровото трасе на Adventure Sky Run (с над 3600 метра денивелация) за 8 часа и 22 мин. През цялото време тя се движеше със средна преднина от 20-30 минути пред втората - Денка Абрашева - победител и финалист в редица ултрамаратон. Във финалния участък обаче Абрашева остана четвърта, а второто място зае Силвия Младенова. 

Близо 120 бегачи стартираха рано сутринта по Мусаленската пътека в Боровец, през първенеца на Балканите - Мусала, до ЦПШ “Мальовица” - по техничното и живописно трасе с величествени гледки.

Очакванията традиционно мъж да победи в общото класиране не се оправдаха. Първи в общото класиране през цялото време се движеше бегачът-веган Тони Петков. Във финалния участък, обаче Григорова поднесе голямата изненада. Така първи сред мъжете на финала при ЦПШ “Мальовица” стигна Тони Петков, с време 8 часа и 34 минути. А Борис Алексиев и новият рекордьор по Ком-Емине Божидар Антонов си оспорваха второто и третото място. В крайна сметка, втори се класира Божидар Антонов, а трети - Момчил Найденов.

Ултрамаратонът “Монблан”

7 българи се сървеновават с най-добрите бегачи в света в ултрамаратона “Монблан”, най-престижното състезание по планинско бягане на свръхдълги разстояния в Европа. Трасето е с дължина 170 км и денивелация близо 10,000 м. Преминава през три държави - Франция, Италия и Швейцария, като прави обиколка на планинския масив Монблан.

С най-добро време сред българите се движи Мария Николова - тазгодишният победител при жените в ултрамаратона “Обиколката на Витоша”. Миналата година тя зае престижното 9-о място в “обиколката на Монблан” и беше обявена за бегач на годината. Очаква се да финишира по-късно тази вечер (1 септември).

Победител в ултрамаратона е 30-годишният французин Ксавие Тевенар (Xavier Thevenard) . Той измина 170-километрвото трасе за 20 часа и 44 мин. 

Нов рекорд на Килиан Жорнет

Уникалният бегач Килиан Жорнет постави нов рекорд по време на KIMA - петото състезание от Световните серии по скайрънинг (Migu Run Skyrunner® World Series) в дисциплината Sky Extra. В края на миналата седмица 30-годишният испанец измина предизвикателното трасе в централните Италиански Алпи от 52 км с 4200м денивелация за 6 часа и 9 минути. При жените първа стана Hillary Gerardi, с време 7 часа и 37 мин. Миналия месец 32-годишната американка постави рекорд при победата си в Tromso Skyrace, Норвегия - едно от най-предизвикателните състезания от Световните серии.

В щата Монтана се провежда скайрънинг състезанието The Rut - едно от най-трудните в календара на Световната купа по скайрънинг, с 28-километрово трасе, с вертикално изкачване от близо 2400 метра. В него участва и нашият планински бегач Кирил Николов-Дизела.

Нов рекорд по Пътеката на Апалачите

Нов скоростен рекорд по Пътеката на Апалачите в Северна Америка. Белгийският зъбилекар и ултрабегач Карел Сабе измина разстоянието от близо 3500 километра за 41 дни, 7 часа и 39 минути. Това е с 4 дни по-бързо от досегашния рекорд. Карел Сабе е преминавал средно по 85 км на ден. През 2016 г. той постигна най-бързо време и по Тихоокеанския хребетен път. С новото си постижение белгиецът се превръща в първия човек, който държи едновременно два рекорда по два емблематични маршрута.

Междувременно, българинът Петър Ванев вече е към края на Пътеката на Апалачите. Той тръгна по нея през юни. Миналата година Ванев измина Тихоокеанския Хребетен път. Целта на 32-годишния русенец е Тройната корона - отличие, което получават хората, направили трите най-дълги прехода в САЩ: Тихоокеанския хребетен път (4240 км), Апалачите (3500 км) и Континенталния преход (почти 5000 км).

Александър Спасов и Мая Недялкова са победителите в състезанието по планинско бягане "Витоша рън" (18 километра), което се проведе миналата неделя. По-рано това лято 25-годишният Александър Спасов спечели ултрамаратона "Обиколката на Витоша", както и високопланинското състезание "Мальовица скайрън".

КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ

Ивайло Радков-Фазата направи първо българско преминаване на тур "Kanal im Rücken" в Германия, който е 10-та категория (8б) в катеренето. Първи преминава тази магическа граница Волфганг Гюлих, през 1984 г. В момента Фазата е от малкото родни катерачи, катерещи на това ниво.

Над 300 катерачи от цял свят мерят сили на Европейското първенство по боулдър за юноши и девойки в Брюксел. Сред тях са българите Петър Иванов (при 18-19-годишните), Стоян Петров, Матей Мицев и Ерика Велев (при 16-17-годишните). А при 14-15-годишните страната ни е представена от Петър Атанасов, Христо Урумов, Димитър Русев, Иван Бончев и Йоанна Недялкова. Европейското първенство в Брюксел е последната надпревара за младите катерачи преди големия дебют на спортното катерене на Младежките олимпийски игри през октомври в Аржентина.

Българска експедиция се отправи към връх Дарамсура (6420м.) в Индия. Никола Леваков, Дамян Чолпанов, Наталия Николова и Петьо Савов имаха първоначално за цел трудната южна стена на връх Талай Сагар, по която има само едно успешно изкачване. В последния момент, обаче, от Индийската алпийска организация са забранили всякакви изкачвания в района. Затова българите са избрали връх Дарамсура. Те планират да извършват изкачването в чист алпийски стил, без междинни лагери и парапети, а също така и по нов маршрут.

Две от легендите в световния алпинизъм починаха миналата седмица - американците Джеф Лоу (на 67 години) и Том Фрост (на 81 години). Джеф Лоу е един от пионерите в лекия алпийски стил, с над 1000 премиерни изкачвания по цял свят. Едно от най-забележителните му постижения "Metanoia" по северната стена на Айгер в Швейцарските Алпи. Той преминава сам маршрута по най-трудната част на стената, през зимата, за 9 дни. През 2017 г. получи най-голямото призвание в алпинизма - наградата Златен пикел, за цялостна кариера. Том Фрост е пък е родоначалниците на съвременното катерене по големи стени, с едни от най-значимите изкачвания, сред които в Йосемити, Калифорния.

Руският алпинист Александър Гуков беше изписан от болница, след като в края на юли беше спасен от стена под седемхилядния връх Латок 1 в Пакистан, където оцеля сам в продължение на 7 дни. Междувременно, бяха разкрити нови подробности около руската експедиция на Латок 1, при която загина 26-годишният Сергей Глазунов, партньорът на Гуков.

Преди да загине при падане Глазунов е вярвал, че двамата са изкачили върха по северния му ръб - нещо, което никой досега не е постигал, въпреки десетителните опити на топ алпинсти от цял свят. Гуков смята, че двамата са завършили Северния ръб, без, обаче да е сигурен, че са били и на върха, поради лошата видимост. По-късно върхът беше изкачен от британеца Том Ливингстън и словенците Алеш Чесен и Лука Страджар. Те, обаче, преминаха 3/4 от Северния ръб и стигнаха до върха от Юг.

През изминалата седмица сложните британско-руски отношения в политиката се пренесоха в областта на алпинизма, чрез специализираните издания. Британецът Том Ливингстън изрази съмнения, че руснаците са били на върха и дори, че са завършили северния ръб, тъй като са се движили бавно, както е изглеждало от Базовия лагер. Нещо повече, британецът критикува - цитирам - “руския стил”, като упрекна руснаците, че са искали да постигнат целта си “на всяка цена”. Евгений Глазунов - брат на загиналия Сергей Глазунов, упрекна Ливингстън, че изказването му е тенденциозно, и напомни, че в алпинизма трябва да се вярва на честната дума на алпинистите, понеже постиженията са трудно доказуеми. Евгений Глазунов стигна и по-далеч, като упрекна руските съперници в това, че са стигнали до върха по по-лесния южен ръб в последната част от изкачването си, а снимките им са неясни и не доказват дори, че върхът е бил изкачен.

ПАРАШУТИЗЪМ И ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ

Над 370 състезатели от 35 държави участваха в Свтовното първнство по парашутизъм край монтанското село Ерден.

“Успяхме да завършим успешно и безаварийно с изпълнени над 2500 скока и 100% изпълнена програма на всички дисциплини. Всички участници са доволни и щастливи” - каза пред БНР Весела Джорова от организаторите. При мъжете новият световен шампион на цел е руснакът Димитри Максимов, а при жените - Дебора Феранд от Франция.

Глеб Сукхотнски от Крим спечели Световната купа по парапланеризъм в дисциплината крос кънтри. Състезанието се проведе над Сопот. От жените първа се класира Мерил Делфериер от Франция. Световната купа беше третата, последна надпревара от поредица международни състезания над Сопот - първо, Чешкото Отворено първенство, след това Българо-Полското първенство, и накрая Световната купа. И трите бяха съпътствани от изключително добро време, пилотите изразиха задоволство от летенето, така че в бъдеще се очертава да има още повече състезания у нас, както и повече пилоти от чужбина.

Прочети цялата публикация