БНР | 17.09.2018 15:12:34 | 108

Кои са Будителите за 2018-а година


След продължителен дебат и достойни номинации за Будител 2018, жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова определиха 10-те имена в кампанията „Будител на годината“ за 2018 на програма „Христо Ботев“ на БНР.


Изборът беше направен между 17 предложения на журналистическия екип на програма Христо Ботев и над 120 предложения, дадени в общо 83 писма на слушатели на buditel@bnr.bg

Благодарим от сърце на слушателите на програмите „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „София“ за активното участие, защото вашата ангажираност показва, че будители има и днес и вие оценявате тяхната страст, работа и въздействие.

Будителите палят свещ, вместо да проклинат тъмнината, те са промяната, която искат да видят, те правят добро за много хора.

Имената им се свързват с дейности в различни области на духовността. Личностите и екипите, които журито излъчи като Будители на 2018 г. са:

Анимари Димитрова и Златко Златков

Съучредители на сдружение „Русаля“, и съоснователи на Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“ в с. Русаля, близо до гр. Велико Търново.

В момента в него живеят на пансион и учат над 25 деца от крайно бедни семейства от цялата страна на възраст от 5 до 12 години. Този вот беше нееднократно подаден от слушатели на БНР и подкрепен единодушно от журито.


Биляна Савова

Основател на Фондация „МС – Мога сам“ в ефективна помощ на страдащите от множествена склероза.

Биляна откри свой път за борба с болестта и енергично споделя своя опит с хора, споделящи подобна съдба и поставени пред избор. Да проправиш свой път през страшна диагноза сам по себе си е вдъхновяващ. А това, което нас ни вдъхнови, е силата на Биляна да сподели този път и даде енергия на стотици като нея да имат кураж и помощ за своя личен избор.


Екипът на „Българите, забравените постижения“ – проектът, който припомня на днешните българи за големите в миналото, и да, забравените.

Направен лично, поетично и естетично, проектът обединява история, архиви и илюстрации в неповторим и интригуващ съвременниците стил. Делян Момчилов, Стен Дамянов и Николай Манчев създадоха един от най-забележителните и родолюбиви книжни проекти на годината.


Екип „Студио Змей“ – е избран заради анимационната поредица „Златната ябълка“.

Идеята за филма възниква преди 4 години в мечтите на Димитър Петков, тогава част от студиото на „Дисни“ в Лондон. Въпросът му е защо гигантски продукции за Супермен, Батман и други подобни, изграждат в децата мечти, които са толкова далеч от българските корени, базирани на фолклор, приказки, юнаци, змейове, самодиви. И защо да не се направи такава поредица тук, от българи и заради българите? Екипът обединява съмишленици, които работят почти без държавна подкрепа, но със силата на независимата платформа indiegogo. След четири години усилена работа, създаване на „Академия Змей“, която подготвя кадри и с подкрепата на хората, до месец ноември тази година пилотният епизод е готов да срещне публиката.


Захари Карабашлиев – „Варна лит“

Основател на литературен фестивал във Варна, стартирал през 2017 г. с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Роден във Варна, Захари иска да развие страст към четенето, писането и духовността.

Фестивалът „Варна лит“ води в морската ни столица най-изявените и обичани имена от българската и световна литературна сцена, за да се срещнат с младите хора и да ги заразят с любов към изкуството като път за самоизразяване и приключения на духа.


Ина Кънчева

Оперна прима, основател на фондация „Културни перспективи“. Дейността на фондацията е насочена към деца и млади хора. От началото на тази година е реализирала още един свой проект – националната стипендия „С усилия към звездите“. Стипендията подпомага проекти в пет различни области на изкуството с доказани ментори, които в продължение на година ще помагат на талантите в тяхната реализация. Амбицията на стипендиантската програма е да събуди истински амбициозните млади българи, които могат да защитят свой едногодишен проект и да бъдат съпътствани през целия период от доказани имена и вдъхновители. Смело е, затова го подкрепяме.

Мартин Ганев – „поляна.бг“

Един от „работодателите на годината“ за 2017 – Мартин Ганев продължава да разкрива работни места чрез фирмата си „Анса Борима“ в ловешка област, заменя плодородни земи, за да задържи „трудните“ в село Поляна.

Занимава се с биоземеделие и вярва, че смисълът е да „оставя света около мене мъничко по-добър, отколкото съм го намерил“. Един преуспял извън територията на България човек се установява тук, за да развива възможностите за хората в България.


Мартин Граховски

Той е на 24 години, роден в България, но израснал в Канада млад човек. Прави три минутен клип за България – със собствени средства, един дрон, фотоапарат и стар автомобил. Обикаля България и прави тези клипове, които сам монтира и публикува.

Желанието му е да покаже на нас – българите и хората по целия сват, че България е прекрасна страна! Номинацията влезе в 10-ката с активната подкрепа на слушателски вот и жури.


Проф. Минко Балкански

Проф. Минко Балкански е световноизвестен физик, автор на повече от 30 научни монографии. Носител е на множество награди и ордени от държавни и научни институции от целия свят за постиженията си в сферата на науката и образованието. Фондацията му „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща, издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в най-престижните чуждестранни научни заведения. Осъден на смърт от комунистическия режим, той не стъпва повече от 50 години в родината си. След промените става един от най-големите дарители в България в полза на младите учени и таланти. Над 600 деца минават през неговите летни училища в село Оряховица (област Стара Загора), а на 6 октомври тази година, открива специализирано училище за талантливи деца отново в родното си село. Проф. Балкански беше номиниран както журналистическия екип на „Будител на годината“, така и от много слушатели.


Михаил Стефанов – „говорещият с тийнейджъри“.

Основател на фестивала „The bridge“ и видео платформата „Мини машини“. Михаил намира път към една от най-трудните възрастови групи, а може би и най-самотната, като говори на техния език, учи ги на ценни способности за общуване и обединява стотици младежи в България в ценности като самоувереност, развитие на талантите и желание за изява.

Самият Михаил има енергия като за сто машини, но се зарежда от идеята да отвори хоризонт и вяра за днешните млади българи.Влогърът Крис Захариев

„Специална“ номинация от екипа на „Нашият ден“за проекта „Да се изгубиш нарочно“.


Очаквайте през месец октомври в сайта на БНР платформата за гласуване, в която вие ще можете лично да изразите подкрепата си към Будителите на 2018 и да потвърдите своята необходимост от това тях да ги има и да им дадете още сила да продължават в избраното поприще.

На 1 ноември честваме един от най-светлите български празници – Деня на народните будители! Това е ден, в който ние българите, отдаваме признателност на ярките личности в нашата история, които със слово и дела през вековете успяват да опазят българската духовност, език и култура. Техните дела, заслужават да бъдат припомняни и продължени!

Церемонията „Будител на годината“ за 2018 г. ще се състои на 1 ноември 2018 г. и ще се излъчи по БНТ 1.

Прочети цялата публикация