БНР | 26.09.2018 04:58:32 | 125

Африканската чума по свинете може да блокира лова за няколко години


Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас ще блокира лова за период от пет до седем години. За това предупреди в предаването "Преди всички" председателят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков.

На 29 септември ще бъде открит ловният сезон за дива свиня. Заради африканската чума по свинете обаче министерството на земеделието излезе със заповед, ограничаваща ловните дейности в районите около Дунав и Варна. Това предизвика серия протести на ловци, един от които е насрочен за днес. 

Пред „Хоризонт“ Красимир Халов, председател на УС на Ловно-рибарското дружество в Никопол обясни, че след ползотворна двумесечна кореспонденция между ловците и държавните институции и изпълнени указания, в един момент тихомълком излиза заповедта на сайта на Министерството, която озадачава ловците. Били са изградени бетонови съоръжения и площадки за обработка на дивечовото месо. „Тази заповед ни казва, че няма да излезем на лов. Тя е доста противоречива. Преди два месеца се разсъждаваше от компетентните органи, че популацията трябва да се намалява с отстрел, за да се спре разпространението. Сега се разсъждава обратното“, коментира Красимир Халов. Той обяви, че въпреки обявения за мирен предстоящ протест днес, ловците могат да блокират ферибота Никопол – Турну Мъгуреле:

"Ще бъдем на протест, може би ще блокираме ферибота. Категорично в събота ще го блокираме, ако няма промяна. На 29 ще го открием(ловния сезон) на ферибота. Тогава ще бъде блокирано. Предполагам и днес ще се стигне до тези действия, защото мисля, че откликнахме на държавата много сериозно, с действията, които направихме през тези два месеца." Асен Пиперков вижда проблем и във възможността прекалено голям брой животни да бъдат отстреляни още в първия ловен ден:
"Тук изниква един огромен проблем, който никой не го коментира: какво ще се случи, ако още на първия ловен ден паднат доста животни, което обикновено се случва. Кой ще ги изследва тези животни, тъй като лабораториите в страната са изключително малко, които могат да изследват този щам на заболяването."Освен, че популацията няма да  се намали с подборен отстрел, както предлага министерството, забраняването на груповото ловуване просто ще допринесе за по-сериозното разпространение на болестта, смята Пиперков.
Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Прочети цялата публикация