БНР | 03.10.2018 13:30:58 | 185

Награди в конкурса за ново симфонично произведение "7/8" 2018


В Деня на Музиката – 1 октомври, се проведе 18-ото издание на Конкурса за написване на ново симфонично произведение "7/8, 2018". Идеята е на д-р Георги Лазаров – български лекар, който от десетилетия живее и работи в САЩ. "Вече 40 години живея в Америка, но сърцето ми е в България" – каза от сцената родолюбецът, който всяка година отделя солидна сума лични средства, за да стимулира новото творчество, в което са вплетени уникалните българските ритми.

Тази година кандидатите трябваше да напишат Сюита за народен инструмент и симфоничен оркестър.

До финалния етап на конкурса – изпълнение в галаконцерта от Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиевски – бяха допуснати пет творби от представените осем. Определи ги жури, оглавявано от Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори, и с членове професорите Александър Текелиев, Атанас Атанасов и Георги Костов, както и диригента Иван Филев.

- Първата награда и сумата от 5000 лв. беше присъдена на Георги Андреев и неговото произведение "Земя на рози" за гъдулка и оркестър. Солист беше авторът.

- Втора награда и 3000 лв. получи Христо Петков за своята "Овчарска сюита" за кавал и симфоничен оркестър. Солира Владимир Велчев.

- Трета награда от 2000 лв., както и Наградата на публиката – още 2000 лв. – спечели Ангел Добрев за своята Концертна пиеса за соло тъпан и симфоничен оркестър (със солист Стоян Янкулов-Стунджи).

Тази година специалната награда на Фондация "Свети Георги Чудотворец" не беше присъдена.

Задачата за догодина вече е зададена – Ръченица за симфоничен оркестър.

Повече за конкурса можете да научите в предаването "На бис - българските музиканти", което ще се излъчи на 12.10 след новините в 22.00 ч. по "Хоризонт". Очаквайте среща с д-р Георги Лазаров и носителя на Първата награда Георги Андреев, както и записи за наградените произведения.

Прочети цялата публикация