БНР | 09.10.2018 12:46:04 | 59

Нинова: Тотална липса на кадри в болниците до една година


До една година общинските болници ще изпитат тотална липса на лекари, предупреди лидерът на социалистите Корнелия Нинова след среща с  представителите на Сдружението на общинските болници у нас. БСП започна извънпарламентарни консултации със здравни и пациентски организации преди внасянето си на вота на недоверие в сферата на здравеопазването идния понеделник .

"Най-остро те постави пред нас въпроса за кадрите. Особено в малките отдалечени места и общински болници. Нашето предложение е, държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България. Но, пък от тяхна страна дойде друго интересно предложение, което д-р Фотев сигурно ще сподели. Аз няма да го казвам  - т.е. една от темите, които обсъждахме беше острата нужда от кадри, защото, каквото и да се направи в здравеопазването, като няма лекари и медицински сестри, въпросът остава", коментира Нинова.

От Сдружението на общинските болници са подкрепили някои от предложенията на БСП във визия за България, касаещи здравната система. Те предлагат държавата да оказва финансова помощ за тези общински болници, които изпитват затруднения при финансирането.


Прочети цялата публикация