БНР | 12.10.2018 10:59:42 | 182

Подреждащите офертите за изтребител ще се придържат към подадените документи в МО


Групата, която подрежда офертите за изтребител ще се придържа към подадените в министерството документи. Това обясни началникът на ВВС и председател на групата- генерал-майор Цанко Стойков. Само преди ден стана ясно, че Италия се надява да се включи с оферта за нови машини в състезанието за изтребители за българската армия. Въпреки че официално предложи втора ръка:

"Ние се придържаме към условията, при които сме искали предложенията и работим при условията, които са зададени като изисквания за предложенията. За да няма атаки, ще представим една ясна обосновка затова как сме стигнали до тази аранжировка, която се очаква да направим".

Прозрачността на процедурата гарантира, че няма да се стигне до евентуално обжалване на решението на работните групи, обясни генерал Цанко Стойков. И не изрази притеснение, че министерството на очаква договор за нови самолети до края на годината:

"Не ме притеснява толкова много времето. По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика".

Дни преди празника на авиацията и ВВС, и 106-ата годишнина от първия боен полет, генерал-майор Цанко Стойков се срещна с ветерани от военната авиация в Националния военноисторически музей. В лекция пред тях той нарече наивни и некоректни твърденията, че България може да се възползва от услугите на други държави за охрана на въздушното пространство.

"Стратегически погрешно и безотговорно е да се налагат подобни посредствени и манипулативни спекулации относно алтернатива на българските военновъздушни сили. Охраната на въздушното пространство е много важна. Тази задача е само една малка част от пакета жизнено важни способности, които българските военновъздушни сили предоставят за осигуряване на националната сигурност на Република България".


Прочети цялата публикация