БНР | 16.10.2018 14:21:15 | 203

А.Гълълбов: Има твърде много неща в обществото, които се случват независимо от властта


“На по-ранен етап,  бе задействан преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че България убива разследващи журналисти. Победи истината, но този сценарий ще се повтаря и има своите политически измерения. Политически рейтинг не се прави върху трупове“, предупреди главния прокурор Сотир Цацаров в телевизионно интервю тази сутрин. 

“Преди всичко Цацаров имаше предвид скоростта, с която се разви целия този сценарии, ако се върнем дни назад ще видим, че сякаш имаше готовност твърде много хора да приемат тази версия, а едновременно с това имаше изявени говорители на тази версия. Това, което смята главния прокурор има своите основания. Същественият проблем, е че тези говорители се опитаха да свържат събития от всекидневния живот, които по време съвпаднаха с трагичната съдба на Виктория Маринова“, каза Доц. Антонии Гълъбов преподавател в “Департамента за политически науки“ на НБУ в предаването “Нещо повече“.

Господин Цацаров говори за сценарии, който ще се повтаря с политически цели, поясни той:

“Мисля, че има смисъл да се вгледаме отново в словосъчетанието фалшиви новини, когато говорим за фалшиви новини, акцентът винаги е върху фалшиви. , но за големи групи от българското общество те са новини, така че горе-долу това се случи преди малко повече от седмица, когато се разбра за убийството“, допълни още Гълъбов.

Фалшивите новини успяха да заблудят и българското и европейското обществено мнение, една от причините, според него е ускорението на информацията:

“Преди всичко огромното ускорение на движение на информацията, това е коренно различна среда, в която информацията се разраства като горски пожар“, поясни той.

“Споделям разбирането, че става въпрос за сценарий, но не е точно сценарий, а цяла постановка, това е по-скоро работилница за сценарии, отколкото сценарий, защото хората възприеха това, че тя е разследващ журналист, възприеха версията, че тя се е занимавала с въпросната фирма, но още по-важно, е че мнозинството от българските граждани смятат, че разчистването на сметки по такъв начин е възможно“, каза още Гълъбов.

Гълъбов коментира въпроса дали обществото е подозирало, че става въпрос за мутрешка разправа, или затова, че властта, представлявана от ГЕРБ и Обединени патриоти в коалиция, може да се разправи с всеки, който рови в “нейния килер„:

“Тъжното в цялата история, е че съдбата на самата журналистка остана встрани от всички тези сценарии и нейната собствена работна и каузите, за които е работила бяха удобно забравени, защото не се вписваха в сценария. Не се вписваше това, че журналист, който има активна гражданска позиция и се занимава с благотворителност и граждански инициативи – това е твърде далеч от профила на разследващ журналист“.

“В това отношение хипотезата затова как гласът стои зад всичко, което се случва е хипотеза, която е удобна като удобно извинение. Истината е, че има твърде много неща в обществото, които се случват, въпреки властта и назависимо от нея, така че този опит да бъде запален пожар“, допълни още по темата доц. Гълъбов. 


Прочети цялата публикация