БНР | 23.10.2018 01:28:38 | 106

Очаква се Ердоган да даде информация във връзка с убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги


Днес турският президент Реджеп Ердоган ще съобщи важна информация във връзка с убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. За това съобщие самият Ердоган в неделя.

Турският лидер ще говори по време на заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Германия прекратява износа на оръжие за Саудитска Арабия до изясняване на случая с Джамал Хашоги. Това съобщи вчера канцлерът Ангела Меркел. По-рано германският министър на икономиката и енергетика Петер Алтмайер заяви, че страната ще призове и другите страни-членки на ЕС да последват този пример. По думите му е важно да се приеме общ европейски подход. В събота германският външен министър Хайко Маас призова за замразяване на продажбите на оръжие, докато разследването продължава.

В неделя Великобритания, Германия и Франция пябликуваха обща декларация, осъждаща убийството. В текста се казва, че нападенията са срещу журналисти са неприемливи и причина за крайна тревога на трите държави и се призовава за изясняване на това какво точно се е случило.

Същият ден валийството на Истанбул е взело решение за осигуряване на На годеницата му Хатидже Дженгиз е била осигурена 24-часова полицейска охрана, но не се посочват мотиви за решението.

Високопоставен саудитски източник, цитиран от „Ройтерс“ на 21 октомври, е заявил, че екипът саудитци са изнесли тялото с автомобил от консулството и са го предали на техен местен съучастник. Кралството нарече убийството „огромна грешка“. Според версията на Рияд Хашоги е влязъл в спор, който е прераснал в бой, по време на който той е бил убит. По този начин се оневиняват високопоставените саудитски официални лица, тъй като те не са били наясно със случилото се.

Един от 15-те саудитци, пристигнали в Истанбул, е бил заснет от камери в града, преоблечен с дрехите на Джамал Хашоги. Кадрите с Мустафа ал-Мадани, който има сходен ръст и тегло с Хашоги, бяха излъчени по турски и международни медии. Други кадри, излъчени от турската телевизия А Хабер, показват двама души, за които се смята, че са от саудитското консулство, да горят документи в контейнер за боклук в района на дипломатическия комплекс.

Турската полиция е открила в подземен паркинг в Истанбул лек автомобил с номера на саудитското консулство в града. Полицията е поискала разрешение от прокуратурата и генералното консулство на Саудитска Арабия за претърсване на превозното средство. Според източници от силите за сигурност записи от охранителните камери показват, че край паркирания автомобил на 18 октомври е спрял друг дипломатически автомобил, стоял е малко и е отпътувал. Междувременно друг автомобил без регистрационни табели е бил репатриран от комплекса на консулството със специален автомобил.

Вчера 5 местни служители в консулството дадоха показания пред разследващите. Те твърдят, че денят на изчезването на журналиста е бил работен ден и не са забелязали нищо необичайно. Очаква се още 17 души от персонала да бъдат разпитани отново. Всички те вече са давали показания миналата седмица.

Въпросът за Джамал Хашоги е много по-широк от отношенията между  Рияд или Анкара. Така говорителят на турския президент Ибрахим Калън коментира случая.

„Убийството на Джамал Хашоги е чудовищно планирано и много сложно убийство, което е било прикрито.“ Това заяви говорителят на Партията на справедливостта и развитието Йомер Челик. Той добави, че отговорните ще бъдат наказани и никой няма дори и да си помисли да направи отново нещо подобно.


Прочети цялата публикация