БНР | 25.10.2018 14:48:22 | 163

„Трансперънси интернешенъл“ – Русия, събира 1 млн. рубли, за да плати на руски олигарх


Руският клон на „Трансперънси интернешенъл“ обяви, че събира дарения, за да може да плати 1 милион рубли (13 300 евро) на ректора на Минния университет в Санкт Петербург Владимир Литвиненко по съдебно решение, което задължава организацията да плати обезщетение по дело за накърняване на доброто име, съобщава руското издание „Ведомости“.

„Трансперънси интернешънъл“ – Русия, публикува в местната преса материал, озаглавен „Милиадерът от планините: Как Минният университет построи жилищен комплекс вместо лаборатория“. В него се разказва как ректорът е сключвал сделки и купувал недвижима собственост.

Литвиненко, който е известен с това, че е бил научен ръководител на руския президент Владимир Путин и според „Форбс“ има състояние от около 900 милиона долара (122-о място в Русия) първоначално е претендирал за 65 милиона рубли, но съдът е удовлетворил частично претенциите му.

Владимир Литвиненко беше и съпредседател на предизборния щаб на Путин за президентските избори през 2018 година, припомня изданието.


Прочети цялата публикация