БНР Стара Загора | 26.10.2018 11:01:41 | 207

Днес в Сливен отбелязват празника на града-Димитровден


Изграждането на двулентов път между Сливен и Ямбол ще улесни бизнеса между двете области и ще направи региона по-привлекателен за инвестиции- заяви за Радио Стара Загора кметът на Сливен Стефан Радев. Разстоянието е само 27 км.  и е необходимо двата областни града да функционират като един  икономически център. Вече е направено предложение до Министерството на регионалното развитие за такъв проект, а община Сливен ще приеме скоро Общ устройствен план, в който е включено и разширението на пътя до Ямбол.

За създаването на индустриална зона между двата града се водят преговори с Министерството на икономиката. Предстои подписването на меморандум с държавно предприятие „Индустриални зони“. Приключва изготвянето на ПУП на терен до летището, който е близо 2400 дк  заедно със самолетна писта.  По- сложният въпрос е намирането на подходящи инвеститори и наличието на работна ръка- коментира кметът Радев. Това , което зависи от Общината,  е създаването на условия за развитието на бизнеса.

Стефан Радев съобщи, че просрочените задължения на община Сливен към септември тази година са 800 хил. лв. , а в края на 2015 год. са били близо 30 млн. лв. и е имало реална опасност местната власт да спре да функционира.

По-два много важни проекта финансирани от държавата  работи община Сливен в момента.

Предстои  изграждането на  кръгово кръстовище с нов мост на ул. "Розова долина" и  пробив на ул. “Раковски“, което ще улесни жителите на северната част на града- добави кметът на Сливен .  Преди дни приключи благоустрояването на поречието на река Асеновска по програмата „ Региони в растеж“. Засадени са 400 дръвчета, изградени са детски и спортни площадки, велоалеи, зони за отдих. Обновен с европейски средства е и кв.“ Република“. Най- скъпият проект по тази програма е „ Интегриран градски транспорт“ на обща стойност 15 млн. лв.  Вече се движат  27 нови автобуса, прави се информационна система и ще се обновят спирките на градския транспорт. Ще бъдат изградени и 10 км. велоалеи. Кметът Радев заяви, че ще следи за качеството на ремонтите.

Инцидентът с битите полицай преди дни от жители на кв.“ Надежда“ е изолиран случай, но е факт, че често има оплаквания за нарушаване на обществения ред в ромския квартал- коментира Стефан Радев. Общинското звено „Охрана“, което наброява 100 човека, успява да се справи съвместно с полицията с опазване на обществения ред. От няколко години от Звеното се  включват и в опазване на земеделската продукция по селата , за което има положителни отзиви от кметовете.  Интеграцията на ромското малцинство е възможна чрез образованието и в община Сливен близо 90% от децата в махалите посещават училище. Проблем е ранното отпадане на тези ученици, които рядко остават в системата след 4- 5 клас.  Постоянно се търси работна ръка и безработицата в общината е спаднала до 7%. Такъв резултат не е имало от години – заявява кметът на Сливен. Проблем е намирането на квалифицирани кадри, за които има глад във всяка сфера на обществения живот.Прочети цялата публикация