БНР | 12.11.2018 10:58:22 | 103

Искра Михайлова: Еднократна санкция или ежедневни такива може да ни наложат от ЕК заради въздуха


Еднократна или ежедневни финансови санкции може да ни наложат от ЕК заради въздуха. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ евродепутатът Искра Михайлова – председател на Комисията по регионална политика в ЕП.

ЕК настоятелно призова България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС за чистотата на атмосферния въздух. До 2 месеца ще се реши какви ще са санкциите за страната ни, защото няма напредък в тази посока. Михайлова посочи какви са очакванията:

„Ако сме много големи оптимисти, можем да очакваме отново напомняне и даване на срок, в който страната да представи не само план, но и изпълнени мерки. Това е даже при безотговорен оптимизъм. По скоро възможностите са за еднократна финансова санкция или продължаване на вече приетата линия за решение на съда, която предполага ежедневни финансови санкции, т.е. глоба, която се налага на страната, докато страната не докаже, че предприема мерки, които да подобрят качеството на въздуха“.

Изискват се комплексни мерки, в които да бъдат ангажирани поредица от държавни институции, местни власти и обществено мнение, което да проявява нетърпимост към пониженото качество на въздуха, подчерта Михайлова и добави:

„Трябва да има ясна визия на цялата държава и чрез всички инструменти да подкрепим гражданите и да намалим емисиите от горивата за отопление. Докато не направим това, всичко ще бъде в сферата на пожеланията. Следващият фактор е транспортът“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Прочети цялата публикация