БНР | 15.11.2018 04:59:33 | 105

Преглед на българския печат


В карета на първите си страници „Труд“ и „24 часа“ обръщат внимание на оправдателните присъди по случая с рухването на сграда на столичната улица „Алабин“, което доведе до смъртта на 2 млади жени преди 12 години. След 10 години разследване и смяна на 4-ма прокурори, доказателства за престъпление не се събраха, пише „24 часа“ и изтъква, че до 60 дни ще станат ясни мотивите на съдия Величка Маринкова да оправдае собственика на сградата Георги Кирчев и още трима души, ръководили изпълнението на ремонта й. Като „очевиден пример за правосъдие, което е безсмислено“ определя делото журналистът Анна Заркова в коментар на „Труд“. Заркова и репортажът по темата на вътрешните страници акцентират върху факта, че след толкова време делото приключва едва на първа инстанция.

„Премиерът се ожали, че протестите спирали борбата срещу мафията“ и  същевременно „се вбеси от критиките на Брюксел за медиите“ - това са заглавия на „Сега“ за изказванията на Бойко Борисов в Министерския съвет. Вестникът акцентира върху учудването на Борисов за разликата между оценката на управлението, дадена от протестиращите и тази  в положителния доклад на Европейската комисия. Същевременно премиерът не е съгласен с констатацията на комисията за "съществено влошаване на медийната среда" у нас, като аргументът е честото му присъствие в карикатурите на Христо Комарницки в „Сега“.

Без по-висок данък за старите коли ще сме „гробище за трошки“, цитира "Монитор" думи на премиера за една от причините за масовите протести в страната.

ГЕРБ срещу Народа е озаглавен коментар за протестите на първата страница на „Земя“. „Данъкът за старите коли не бива да се нарича данък „трошка“, а данък „бедност“, гласи коментарът, който акцентира и върху двоен стандарт в медиите при отразяването на протести в медиите - ако са срещу БСП, те са „спонтанни и справедливи“, а срещу ГЕРБ – „режисирани, политически и платени“.

Опозиционният „Дума“ изтъква, че България е „почерняла“ от жандармерия заради масовите протести, а основен акцент е нахлуването на  протестиращите срещу високите цени и повишаващите се данъци в областната управа в Шумен.

Прочети цялата публикация