БНР | 21.11.2018 01:13:29 | 73

Представители на организации, които организират възстановки на битки, ще се срещнат с представители на МВР


Причината е обсъждането на промени в Закона за оръжията и боеприпасите, които могат да направят оръжията за възстановки незаконни. Момчил Тачев от клуб „Братя по оръжие“ обяснява:

"Не може без картечница да покажем атаката на българската армия при Дойран през Първата световна война, при Тутракан, без тракането на картечниците. Ако те бъдат забранени или влязат в някакъв изключително рестриктивен режим практически ние ще бъдем ограничени по този начин. Някои държави също имат изключително сериозни несъгласия с тази директива. В нея пише, че ако сега действащото законодателство в страната членка отговаря или припокрива директивата то не е необходимо нейното тотално възприемане."

Промените в Закона за оръжията и боеприпасите въвеждат европейска директива, която цели борбата с тероризма. МВР е готово да предложи преднопълнещите оръжия да преминат на уведомителен режим. В сряда водещата вътрешна комисия ще обсъжда две предложения за промени в закона - на депутатите от ВМРО и спорния - на Менестурския съвет. За сега предложенията за промяна в закона са минали през комисията по отбраната. Земеделската комисия ги е отхвърлила.


Прочети цялата публикация