OFFNews Свят | 09.07.2019 06:34:15 | 125

Каква бъркотия забърка Тереза Мей с Брекзит! Добрата новина е, че Великобритания скоро ще има нов премиер


Напрежението между САЩ и Великобритания се задълбочава, след като през почивните дни в медиите изтече съдържанието на секретни имейли от британския посланик Ким Дарък до Лондон, в които той дава неласкава оценка за Доналд Тръмп и администрацията на американския президент.

В две съобщения в Туитър Тръмп изрази облекчение, че скоро Великобритания ще има нов премиер, понеже Тереза Мей и екипът ѝ създали "бъркотия", и обяви, че повече няма да работи с посланик Дарък.

Въпреки това обаче от "Даунинг стрийт" обявиха, че посланик Дарък има "пълната подкрепа" на Тереза Мей.

"Бил съм много критичен към начина, по който Великобритания и министър-председателят Тереза Мей се справят с Брекзит. Каква бъркотия създадоха тя и нейните представители! Казах ѝ как трябва да бъде направен, но тя реши да тръгне по друг път. Не познавам посланика, но той не е харесван или одобряван в САЩ. Ние повече няма да работим с него. Добрата новина за прекрасната Великобритания е, че те скоро ще имат нов министър-председател. Напълно се наслаждавах на държавното си посещение миналия месец и кралицата беше тази, от която бях най-впечатлен!", пише Тръмп.

I have been very critical about the way the U.K. and Prime Minister Theresa May handled Brexit. What a mess she and her representatives have created. I told her how it should be done, but she decided to go another way. I do not know the Ambassador, but he is not liked or well....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 8, 2019

....thought of within the U.S. We will no longer deal with him. The good news for the wonderful United Kingdom is that they will soon have a new Prime Minister. While I thoroughly enjoyed the magnificent State Visit last month, it was the Queen who I was most impressed with!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 8, 2019

В изтеклите имейли посланикът пише, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е "неспособна, несигурна и некомпетентна". Белият дом е "уникално нефункционален" и "разделен" под управлението на Тръмп - продължава той - и предупреждава, че Тръмп не трябва да бъде "отписван". Той се чуди възможно ли е изобщо някога администрацията да изглежда компетентна.

Дипломатът определя политиката на Тръмп към Иран като "непоследователна и хаотична". Според него твърдението на Тръмп, че е спрял въздушен удар срещу Техеран 10 минути преди планираното му начало, защото разбрал, че той би довел до смъртта на 150 души, не отговаря напълно на истината.

Дипломатът съветва правителството си, че ако иска да постигне повече при разговорите с американския президент, трябва да използва "прости, дори груби" аргументи.

Британското външно министерство заяви, че течът на грамите, станал в неделя, е "злонамерен", но не отрече достоверността им. Говорител на ведомството заяви, че на дипломатите се плаща, за да дават на министрите "честна и неподправена оценка" за съответната страна, което не означава, че тя непременно съвпада с позицията на министрите или правителството.

Прочети цялата публикация