БНР | 16.07.2019 13:42:36 | 151

ГЕРБ и ДПС ще гласуват против ветото на президента върху промените за финансиране на партиите


От БСП приветстваха наложеното от президента Румен Радев вето върху текстове в закона за държавния бюджет, които дават право за безлимитно финансиране на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

Според Александър Симов мотивите на президента са в съзвучие с опасенията на много граждани:

"За които безлимитното финансиране от страна на юридически субекти буквално означава приватизация на целия политически модел. Ние вървим обратно на европейската практика за повече прозрачност, пускайки явни корпоративни и бизнес-интереси в българската политика. Това е в противоречие с интересите на всички граждани и точно заради това смятам, че президентското вето е в съзвучие с обществения интерес".

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ се разделиха в оценките си по президентското вето. ВМРО обявиха, че ще подкрепят върнатите от президента разпоредби в закона за държавния бюджет.

Искрен Веселинов поясни, че аргументите на Румен Радев са били защитавани от ВМРО:

"Всъщност отваряйки врата за свободно, безкрайно финансиране от стопански субекти на партиите, ние превръщаме партиите в един генератор на корупционен риск. Това е истината".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче обяви, че депутатите му най-вероятно ще гласуват против ветото на президента.

Според Симеонов мотивите на президента са сбъркани, тъй като, по думите му, не бизнесът влияе на политиците, а обратно:

"По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Ами те и в момента ги получават, ако си плащат. Не мога да се сърдя на президента. Той нито е бил в бизнеса, нито е бил в политиката. Тези въпроси някак не му са добре познати и то идва от авиацията. Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да било начин".

ГЕРБ и ДПС все още се въздържат от коментари по темата.

Прочети цялата публикация