OFFNews Икономика | 05.08.2019 10:57:43 | 83

Бившият шеф на НЕК: Не знам защо съм отстранен, разбрах го на плажа


"Не знам защо съм отстранен. Разбрах го на плажа. Предполагам, че решението е взето под натиск. Върху мен самия е оказван натиск за провеждане на фиктивни търгове с електроенергия от страна на търговци и от по-висшестоящи", заяви отстраненият миналия петък изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, цитиран от Mediapool.

Миналия петък привечер Съветът на директорите на БЕХ оповести, че новият изпълнителен директор и член на Съвета на директорите е Иван Йончев, който сменя Петър Илиев. Йовчев ръководеше БЕХ по времето на правителството на Пламен Орешарски. Формално Петър Илиев все още е на поста си, а смяната ще стане реалност след вписването на новия ръководител в Търговския регистър.

На пресконференция днес Илиев отклони въпросите кои фирми и хора са му оказвали натиск, но увери, че не се е поддавал на такъв. От думите му се подразбра, че именно това е причината за смяната му само седмица, след като подадената от него оставка бе отхвърлена от Съвета на директорите на БЕХ, а енергийния министър увери, че държавната енергетика не може да се лиши от специалист като него.

Илиев ясно отрече премиерът да е сред оказвалите му натиск.

Според него цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната сигурност на България.

"На практика в България има излишен ток, а ние страдаме от липсата на ток", посочи той и допълни, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят "неоправдано", което застрашава енергийния пазар.

Запитан има ли манипулации на борсата Илиев отговори, че "правилата са такива, че няма правила" и всеки продава на себе си. Той призова журналистите да погледнат сделките на електроенергия и това кой е купувал електрическа енергия под себестойност.

Петър Илиев увери, че е работил в полза на НЕК, че оставя компанията в много добро състояние - на печалба от близо 4 милиона лева.

Прочети цялата публикация