БНР | 14.08.2019 13:05:16 | 59

"Остава" празнува 27 години на сцената с концерти и книга


Група "Остава" празнува на 30 август 27 години на сцената с традиционния си концерт в Борисовата година. По време на събитието ще бъде представена и биографичната книга за музикантите "аз Остава". На следващия ден, 31 август, шоуто ще зарадва и пловдивската публика.
Първоначалната идея за биография на най-популярната българска инди рок група е на журналиста Даниел Ненчев. Появява се още преди 8-9 години. За да се реализира проектът обаче е нужен и ентусиазмът на автора Георги Гаврилов.
За него това е първо подобно начинание и предизвикателството е голямо. "Беше удоволствие, защото и аз, и другите хора в екипа - това са Мария Куманова, Наталия Иванова, прекрачихме бариерата от това да бъдем от страната на слушателите и феновете, в това да работим с тези хора, които харесваме и на които толкова сме се радвали през годините", сподели Гаврилов в предаването "Преди всички".
В "аз Остава" са събрани много истории от живота на бандата, непознати текстове на песни, както и отговори на въпроси от фенове. Екипът е записвал въпроси на почитатели на билетите по време на концерти и в социалните мрежи.
Една от историите е свързана с името на групата, което се оказва вдъхновено от виц. "Човек вървял през пустиня, който видял табела - Остава 3 км. След това - Остава 2 км, Остава 1 км и накрая, отново, в същата тази пустиня, една табела насред нищото, "Добре дошли в Остава", разказва Гаврилов. Така е дадено първото име на изпълнителите, но после те решават, че е твърде дълго.
Заглавието за книгата измисля Елин Рахнев. То се откроява с нестандартна игра на думи, която допада на екипа и групата. Според автора Георги Гаврилов, всеки може да намери малко от себе си в тази биография, а и в музиката на "Остава".
На концертите в София и Пловдив феновете могат да чуят първите две готови песни от предстоящия албум на "Остава". Записите текат и в момента, а готовият албум ще бъде издаден напролет. В София на сцената с "Остава" ще се качат и музикантите от Jeremy?.
От издателството на книгата "аз Остава" обещават да продължат серията с други биографии на популярни през последните десетилетия български банди.
Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Прочети цялата публикация