БНР | 02.09.2019 07:11:45 | 73

България - сред първите 10 в спортното катерене за младежи


От 21 до 31 август в Меката на спортното катерене Арко, Италия се проведе Световното първенство за младежи в този спорт. Участваха 500 катерачи на възраст от 14 до 19 години от 49 държави. Те се състезаваха в дисциплините "трудност", "боулдър", "скорост" и "комбинация".

Досега България имаше три спечелени медала на световни първенства за юноши и девойки. През 1995 г. Калин Гърбов завоюва бронзов медал във възрастовата група 18-19 г. на единствената дисциплина на първенството – "трудност". През 2004 г. Благовест Лазаров спечели сребърен медал в групата на 14-15-годишните, отново в трудността. Третият медал – бронзов, е на Петър Иванов през 2017 г. в комбинацията (трудност-боулдър-скорост) във възрастовата група 16-17 г.

Тази година младите ни катерачи отново тренираха усърдно и медалите не закъсняха. 14-годипната Алекс Тоткова спечели първо бронз в трудността, а по-късно и сребро в комбинираната дисциплина. В началото на годината, в интервю за БНР Алкес си пожела да се качи на стълбичката в Арко и го направи, при това два пъти! Остава да я попитаме какви са й плановете за догодина и да й пожелаем на нея, както и на другите ни състезатели в този, вече олимпийски спорт нови успехи!


Достойно се представиха и другите момчета и момичета: Слав Киров остана на крачка от финала в трудността, като постигна равен резултат с 8-ия в класирането и само резултатът от квалификациите му отреди 9-о място в крайното класиране. В боулдъра Слав зае 10-о място.

Ерика Велев постигна 14-то място в скоростта, като това беше първо класиране на финалния кръг за нея в дисциплината. Освен това, Ерика успя да постави нов национален рекорд при жените - 9.016 сек.


С резултатите от участието си в първенството българските младежи завоюваха за България 10-о място в класирането по медали, като делят мястото с велики сили в катеренето като Австрия и Великобритания.

Прочети цялата публикация