БНР Стара Загора | 17.09.2019 05:50:14 | 31

Местните избори и изборът на нов главен прокурор са обвързани


Основният фокус на предизборната кампания ще бъде върху това дали хората са доволни от настоящите си кметове и общински съветници. Това прогнозира за Радио Стара Загора политологът доц. Стойчо Стойчев. Според него спекулациите да се прехвърля общо недоволство от национално ниво към местните избори трудно ще сработи.

Политологът очаква в отделните общини да има локални кампании, без да бъдат белязани от национално противопоставяне между власт и опозиция. Ще има и компромати, и дискредитиращи кампании, каза още доц. Стойчев.

По думите му, за първи път в България изборът на нов главен прокурор е станал твърде политически и затова процесът е обвързан с местните избори. Битката е между Иван Гешев и Демократична България. Кандидатът за нов главен обвинител има виждане за прокуратурата в доста проактивен план, излизайки малко от конституционните й правомощия в съдебната власт. От друга страна ДБ настояват на всяка цена този човек да не бъде главен прокурор. Неотстъпчивостта и на двете страни ще доведе до недобър край и за тях самите, каза още доц. Стойчев.

В интервю, което можете да чуете в звуковия файл, политологът коментира още новите правила на финансиране на партиите, прогнозираната избирателна активност и направи паралел между местните избори през 2015г. и очакванията за изборите тази година.Прочети цялата публикация