OFFNews Политика | 24.09.2019 12:49:05 | 60

Рокади на върха в БАБХ след кризата с чумата по свинете: уволниха Дамян Илиев


Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев е уволнен.

След кризата в свиневъдството ни заради африканската чума по свинете, задълбочена и от неадекватна реакция от страна на БАБХ, д-р Илиев напуска поста изпълнителен директор. Мястото му заема проф. Паскал Желязков, който досега беше директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "Проф. д-р Г. Павлов". За рокадите съобщи пресцентърът на БАБХ.

Проф. Желязков е ветеринарен лекар. Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора.

Бил е началник отдел в Центъра за оценка на риска; директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча и и зам.-генерален директор в Националната ветеринарно-медицинска служба.

Владее английски и руски.

Агенцията има и нов зам.-изпълнителен директор в лицето на д-р Марияна Шуманова - сега началник отдел в дирекция "Граничен контрол", а преди - и.д. директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя поема поста от доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, която е отстранена заедно с д-р Илиев.

Кризата с чумата по свинете това лято бе задълбочена от неоснователни действия от страна на БАБХ. Станахме свидетели на избиването на здрави животни, както и на осуетяване на възможността на стопани да получат обезщетения. Пред хората избиването се представяше като нещо, което страната ни е принудена да направи, но се оказа, че няма подобни изисквания. Експерти призоваха стопаните да съдят държавата.

Прочети цялата публикация